profiel

Sarina Hoogendam


Sarina Hoogendam
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Actie voor Sint-Maarten: de kinderen nemen het heft in handen hetkind.org/?p=60248

Ongeveer 2 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Dagboek Brede Vakantieschool: ‘Je bent pas klaar met modder in je haar’

20 oktober 2012

Sarina Hoogendam

Geplaatst in: Samenleving, Legitimering

De Rotterdamse wijk Bloemhof staat volgens rapporten te boek als probleemwijk. De gelijknamige school OBS Bloemhof vertrekt voor haar onderwijspraktijk wel vanuit die situatie, maar niet vanuit die analyse. De vraag is hoe potenties aan te spreken in plaats van preventief en curatief op te treden. Mogelijkheden creëren begint al vroeg. Afgelopen zomer vond de Brede Vakantieschool plaats, deels geïnitieerd door de betrokken Stichting Rotterdam Vakmanstad/Skillcity : twee weken lang gingen 52 kinderen in hun vakantie toch naar school. Een dagboek van Hanno Wisse. Dag 5: ‘Je bent pas klaar met modder in je haar’.

 

Vrijdag 3 augustus

Vrijdag is een speciale dag, want op vrijdagen trekt de hele school er gezamenlijk op uit, dit keer naar het eiland Tiengemeten, dat midden in het Haringvliet ligt, boven Goerree-Overflakkee. Het eiland is ongeveer vijf hectare groot en eigendom van Natuurmonumenten. Het is omgeven door schorren en slikken. Vooral aan de randen is er dan ook veel natuurgebied, verder omvat het een camping, enkele huizen en andere gebouwen, waaronder paar boerderijen en musea.

De school rijdt er met de bus heen, tot aan de pont die de kinderen en begeleiders overzet naar het eiland. Daar wachten gidsen van Natuurmonumenten, voornamelijk gepensioneerde heren, om de klassen met passie en kennis van zaken rond te leiden. Het eerste wat ze de kinderen grijnslachend laten weten dat ze niet op de paden hoeven te blijven en overal mogen komen. Sinds 20 juni van dit jaar heeft Natuurmonumenten op Tiengemeten namelijk viereneenhalf hectare Speelnatuur geopend. Deze mooie plek is ontworpen door de landschapsarchitect Sigrun Lobst die ook de Speeldernis in Rotterdam heeft vormgegeven. De achterliggende gedacht is dezelfde: de kinderen op speelse wijze weer in contact brengen met de natuur en met alle avontuurlijke uitdagingen die daarbij horen. Vrijheid, blijheid dus. Tot aan de lunch leiden de gidsen de klassen over het eiland en vertellen over de historie, de vegetatie en de dieren die er leven. Voor de meeste kinderen gaat er een wereld open.

Na de lunch die gezamenlijk onder een houten pagode wordt genuttigd, mogen de kinderen zich aan de Speelnatuur te buiten gaan. Het is droog, de zon schijnt en de temperatuur is aangenaam. De kinderen laten het zich geen twee keer zeggen. Gretig rennen ze de heuveltjes op die in de buurt liggen om door de gangen heen te kruipen die erin aangebracht zijn. Anderen gaan op verkenningstocht en proberen de boomstammen die over het water heen liggen uit om te kijken of ze de overkant kunnen bereiken. Vijf jongens willen van balken en touwen een vlot bouwen. Een paar meisjes doen hun uiterste best om een modderkasteel te laten verrijzen. Een groepje durfals besluit als eerste om met kleren aan doodleuk door het water te waden. Velen volgen. Zelfs begeleiders kunnen de verleiding niet weerstaan. Waarom? Gewoon omdat het kan.

Aan het eind van de middag zijn er douches beschikbaar en kleedt iedereen zich om. Niet lang daarna meert de pont weer bij het eiland aan om iedereen terug naar de bus te brengen. Onbekommerd spelen, experimenteren en een vuil pak halen, waar mogen kinderen dat nog? Op Tiengemeten in ieder geval wel.

Dit is de vijfde aflevering van Hanno Wisse die een dagboek schreef over de Brede Vakantieschool die afgelopen zomer plaatsvond op OBS Bloemhof in Rotterdam. Zie www.vakmanstad.nl en www.bhof.nl Hanno Wisse studeerde rechten en filosofie te Leiden en Rotterdam en is als vrijwilliger betrokken bij de Stichting Rotterdam Vakmanstad/Skillcity Dat is in 2008 begonnen met het traject ‘Fysieke Integriteit’ op OBS Bloemhof, een ecosociale inbedding van de schooldag. Judo, tuinles, gezond eten en filosofie krijgen structureel aandacht. 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie