profiel

Sarina Hoogendam


Sarina Hoogendam
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Hoe kunnen we een sfeer creëren waarbij iedereen betrokken is en verantwoordelijkheid draagt? hetkind.org/?p=59939

Ongeveer 6 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Dagboek Brede Vakantieschool: ‘A Titanic look-alike’

27 oktober 2012

Sarina Hoogendam

De Rotterdamse wijk Bloemhof staat volgens rapporten te boek als probleemwijk. De gelijknamige school OBS Bloemhof vertrekt voor haar onderwijspraktijk wel vanuit die situatie, maar niet vanuit die analyse. De vraag is hoe potenties aan te spreken in plaats van preventief en curatief op te treden. Mogelijkheden creëren begint al vroeg. Afgelopen zomer vond de Brede Vakantieschool plaats, deels geïnitieerd door de betrokken Stichting Rotterdam Vakmanstad/Skillcity : twee weken lang gingen 52 kinderen in hun vakantie toch naar school. Een dagboek van Hanno Wisse. Dag 6: ‘A Titanic look-alike’.

Maandag 6 augustus

De frisse energie die in het weekend is opgedaan wordt deze maandagmorgen direct ingezet voor spellingsoefeningen en rekentafels. ’s Middags staan voor de groepen 4/5 judo- en ecoles op het programma. Voor groep 6/7 ligt een spectaculair bedrijfsbezoek in het verschiet aan de SS Rotterdam, een legendarisch passagiersschip van 228 meter lang dat ooit voer op de Holland-Amerika Lijn tussen Rotterdam en New York, maar nu permanent ligt afgemeerd in de Maashaven bij de Rotterdamse wijk Katendrecht. Het schip ontving kort geleden een nieuwe multifunctionele bestemming en biedt de bezoeker van nu een breed palet aan activiteiten: eten, drinken, feesten, uitgaan, overnachten, trouwen, toeren en werken.

De kinderen worden welkom geheten in een ontvangstruimte van het hoog boven de kade uittorenende schip. Na een korte introductievideo over de SS Rotterdam, een gesprek, enkele drankjes en versnaperingen is het tijd voor een rondleiding. Twee bevallige gastvrouwen gaan voorop naar de voorplecht, waarop een sfeervol horecaterras is aangelegd, met een heus zwembad in het midden. Het lijkt wel een shot uit de film Titanic! Verrassend is het panoramisch uitzicht over de stad dat het 61 meter hoge schip van hieraf mogelijk maakt. In een oogwenk hangen alle kinderen over de reling om luidkeels de bekende gebouwen en bruggen met elkaar in kaart te brengen.

De tocht voert verder naar de souvenirwinkel waar verkoopster Lydia de kinderen leert hoe je artikelen scant, de kassa bedient, verkoopadvies geeft en netjes afrekent met klanten die iets van je willen kopen. De kinderen treffen het: een familie wil een schaalmodel van het schip afrekenen. Yaren haalt in een vloeiende beweging het scanpistool over de streepjescode en presenteert met een glimlach het juiste wisselgeld. Rekentafels blijken ook direct in de praktijk iets op te leveren.

Buiten op de kade wandelen in smetteloos uniform gestoken en met een indrukwekkende pet getooide gastheren heen en weer om bezoekers professioneel te verwelkomen. De kinderen mogen van gastheer Ruud eens uitproberen hoe het voelt om met zo’n pet op het hoofd op bezoekers af te stappen. Abdul en Valeria zetten direct hun beste beentje voor. Daar komt meer bij kijken dan je denkt, bijvoorbeeld als het gaat om lef, kennis van zaken en goede omgangsvormen. Al met al basale vaardigheden die voor een goed functioneren in de huidige maatschappij van groot belang zijn.

Vanaf de kade buiten gaat het weer naar binnen, waar een goed gemutste Björn in de koffiecorner staat te wachten. De kinderen krijgen uitleg over de vele soorten koffie die er worden geschonken en mogen de koffie van hun voorkeur zelf maken. Aan hun feestelijk opgemaakte cappuccino, caffè latte of caffè macchiato gezeten, interviewen en fotograferen de kinderen Björn voor hun verslag. “Welke opleiding moet je hebben gehad om hier op het schip te mogen werken, trouwens?”, vraagt er een. “Als je nu je best doet op school, geloof me, dan is er later veel mogelijk”, zo drukt Björn ze op het hart.

Tot slot bezoeken ze nog een luxe hotelsuite, maar om daar gebruik van te mogen maken moet je later wel eerst heel veel geld gaan verdienen.

Dit is de zesde aflevering van Hanno Wisse die een dagboek schreef over de Brede Vakantieschool die afgelopen zomer plaatsvond op OBS Bloemhof in Rotterdam. Zie www.vakmanstad.nl en www.bhof.nl Hanno Wisse studeerde rechten en filosofie te Leiden en Rotterdam en is als vrijwilliger betrokken bij de Stichting Rotterdam Vakmanstad/Skillcity Dat is in 2008 begonnen met het traject ‘Fysieke Integriteit’ op OBS Bloemhof, een ecosociale inbedding van de schooldag. Judo, tuinles, gezond eten en filosofie krijgen structureel aandacht. 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie