profiel

Sarina Hoogendam


Sarina Hoogendam
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Zeker weten wat te doen, in alle situaties, is een illusie’ hetkind.org/?p=50746

Ongeveer 4 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Dagboek Brede Vakantieschool: ‘Ook concentratie gaat door de maag’

3 november 2012

Sarina Hoogendam

De Rotterdamse wijk Bloemhof staat volgens rapporten te boek als probleemwijk. De gelijknamige school OBS Bloemhof vertrekt voor haar onderwijspraktijk wel vanuit die situatie, maar niet vanuit die analyse. De vraag is hoe potenties aan te spreken in plaats van preventief en curatief op te treden. Mogelijkheden creëren begint al vroeg. Afgelopen zomer vond de Brede Vakantieschool plaats, deels geïnitieerd door de betrokken Stichting Rotterdam Vakmanstad/Skillcity : twee weken lang gingen 52 kinderen in hun vakantie toch naar school. Een dagboek van Hanno Wisse. Dag 7: ‘Ook concentratie gaat door de maag’

Dinsdag 7 augustus

De morgen bestaat voor alle kinderen uit lezen, schrijven en sommen maken. De middag wordt besteed naar eigen inzicht van de juf.

De pedagogen van Bureau Frontlijn arriveren halverwege de morgen om een tweede gesprek met belangstellende ouders te hebben. Naast de vier moeders die er de vorige keer ook bij waren, schuiven dit keer twee nieuwe moeders aan. Evenals de vorige keer tolkt een stagiaire waar nodig. Na een korte kennismakingsronde vragen de pedagogen aan de moeders van de vorige keer of het thuis een beetje is gelukt met de introductie van de complimententhermometer. Gelukkig is dat bij de meesten het geval. In geuren en kleuren vertellen ze erover. Aansluitend worden de twee nieuwe moeders vlot bijgepraat en schakelen de pedagogen over naar het thema van deze morgen: concentratie.

Kaartjes met korte stellingen erop vormen de opmaat voor het gezamenlijke gesprek.  Verschillende onderwerpen passeren de revue: het belang dat kinderen van binnenuit gemotiveerd raken om te leren en dat de omstandigheden binnenshuis gunstig zijn voor het maken van huiswerk. Maar daar blijft het niet bij. Het gaat ook over stilte bij concentratieproblemen, verstandig televisie- en internetgebruik, het nut van een lidmaatschap van de bibliotheek en de gemiddelde concentratiespanne per leeftijdscategorie. Jongere kinderen kunnen zich nu eenmaal minder concentreren dan oudere.

De nieuw aanwezige Turkse moeder – die ook later in het gesprek veel opvoedtips zal geven – vertelt dat zij het huiswerk maken na 20 minuten afwisselt door iets anders, zodat zij haar kinderen zo geconcentreerd kan laten werken. De ouders krijgen een lijstje mee met leerzame televisieprogramma’s en internetsites. Verder ontvangen ze tips voor concentratieverhogende en geheugenversterkende spelletjes voor kinderen, zoals Memorie, een variant van Zoek de verschillen of het boekje Waar is Wally? Ook het onderwerp ‘eten’ blijft niet onbesproken. Wat door je mond naar binnen gaat, beïnvloedt immers je gedrag en daarmee ook je concentratie.

De pedagogen spreken met de ouders door over Brainfood en De Schijf van Vijf. Teveel zoetigheid is niet goed voor de bloedsuikerspiegel. Het staat allemaal op het A-4 dat de ouders ondertussen krijgen uitgereikt. En tot slot niet te vergeten: stimuleer je kinderen om te bewegen; laat ze vooral veel buitenspelen. Dat zorgt voor een betere concentratie wanneer ze moeten leren.

Niet alles blijkt nieuw te zijn voor de ouders: de meesten doen nuttige tips op, terwijl anderen uit de bijeenkomst de bevestiging halen dat ze al goed bezig zijn. Alle zes zien ze echter uit naar de vervolgsessies in het komende schooljaar, want goed opvoeden is immers voor geen enkele serieuze ouder een vanzelfsprekendheid.

Dit is de zevende aflevering van Hanno Wisse die een dagboek schreef over de Brede Vakantieschool die afgelopen zomer plaatsvond op OBS Bloemhof in Rotterdam. Zie www.vakmanstad.nl en www.bhof.nl Hanno Wisse studeerde rechten en filosofie te Leiden en Rotterdam en is als vrijwilliger betrokken bij de Stichting Rotterdam Vakmanstad/Skillcity Dat is in 2008 begonnen met het traject ‘Fysieke Integriteit’ op OBS Bloemhof, een ecosociale inbedding van de schooldag. Judo, tuinles, gezond eten en filosofie krijgen structureel aandacht. 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie