profiel

Sarina Hoogendam


Sarina Hoogendam
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Vier jaar en ze had nu al het gevoel dat ze tekortschoot’ hetkind.org/?p=60202

Ongeveer 5 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Dagboek Brede Vakantieschool: ‘Interesse vormt de motor van ontwikkeling’

10 november 2012

Sarina Hoogendam

De Rotterdamse wijk Bloemhof staat volgens rapporten te boek als probleemwijk. De gelijknamige school OBS Bloemhof vertrekt voor haar onderwijspraktijk wel vanuit die situatie, maar niet vanuit die analyse. De vraag is hoe potenties aan te spreken in plaats van preventief en curatief op te treden. Mogelijkheden creëren begint al vroeg. Afgelopen zomer vond de Brede Vakantieschool plaats, deels geïnitieerd door de betrokken Stichting Rotterdam Vakmanstad/Skillcity : twee weken lang gingen 52 kinderen in hun vakantie toch naar school. Een dagboek van Hanno Wisse. Dag 8: ‘Interesse vormt de motor van ontwikkeling’.

Woensdag 8 augustus

Deze morgen worden de kinderen, evenals vorige week, weer aan het spellen en sommetjes maken gezet. ‘s Middags mogen de kinderen alweer naar huis. Het is mooi zomerweer, dus dat is geen straf. Voor deze column biedt het ruimte om wat nader uit te weiden over de Brede Vakantieschool. Per week krijgen de kinderen vier dagdelen taal en rekenen voorgeschoteld. De bedoeling is dat dit leidt tot een succeservaring. De voorsprong die ze tijdens de twee weken durende Brede Vakantieschool opbouwen laat hen straks tevens makkelijker aanhaken bij de nieuwe stof waardoor leren leuker wordt. Het genereren van deze stimulans is een van de hoofddoelen van de Brede Vakantieschool. Maar het programma is gevarieerd en biedt ook andere onderdelen. Bedrijfsuitjes en schoolreisjes zorgen voor horizonverbreding. Het voeden van de verbeelding is belangrijk bij jonge kinderen, zeker als ze moeite hebben met de taal. Doordat ze zich herkennen in, spiegelen aan en durven identificeren met voorbeeldige anderen, komen ze in beweging. Naast dat er aandacht is voor gezond en intercultureel eten, verzorgen meester Jaap en meester Thijs achtereenvolgens judo- en ecolessen.

Meester Jaap van budo- en meditatiecentrum Shofukan uit Oud-Charlois is nog iemand van de oude stempel. Kordaat jaagt hij de kinderen over de matten. Bij judo hoort conditietraining en de kinderen merken dat. De kinderen leren met twee woorden te spreken, niet voor hun beurt te praten en in het Japans tot tien te tellen. Natuurlijk is meester Jaap ook gekomen om een paar mooie judogrepen aan te leren zoals de derde houdgreep, in het Japans Kami-Shiho-Gatame geheten. Na een beetje oefening kunnen de kinderen de greep zowel vloeiend uitvoeren als feilloos in het Japans uitspreken. Een beetje streng is meester Jaap natuurlijk wel, maar hij zorgt er ook voor dat de lach niet van de lucht is.

Pal naast de gymzaal, wandelt meester Thijs van Creatief Beheer met een rijtje kinderen achter zich aan door een van de tuinen die Rotterdam Vakmanstad heeft laten aanleggen. Hij vertelt over wat er groeit en bloeit en waarin de latere oogst ervan kan worden verwerkt. Sommige planten dienen als voedsel, andere planten worden verwerkt in producten als  thee, kleding of huidverzorgingsproducten. Meester Thijs plukt zo af en toe een blad om op te kauwen. Andere bladeren worden fijngewreven, zodat je er beter aan kunt ruiken.

Koken, judo en ecoles vloeien uiteindelijk samen binnen filosofie, de vierde en laatste lijn waarlangs het traject Fysieke Integriteit toepassing krijgt. Het sleutelwoord is daarbij interesse. Het drukt uit dat wat interessant is zich primair afspeelt te midden van de relaties die je hebt met je fysieke omgeving, elkaar en jezelf in plaats van louter binnenin jezelf. Interesse verleidt om buiten de grenzen van je oude vertrouwde wereldje te treden om iets nieuws te leren. Kortom, interesse vormt de motor voor ontwikkeling.

 Dit is de achtste aflevering van Hanno Wisse die een dagboek schreef over de Brede Vakantieschool die afgelopen zomer plaatsvond op OBS Bloemhof in Rotterdam. Zie www.vakmanstad.nl en www.bhof.nl Hanno Wisse studeerde rechten en filosofie te Leiden en Rotterdam en is als vrijwilliger betrokken bij de Stichting Rotterdam Vakmanstad/Skillcity Dat is in 2008 begonnen met het traject ‘Fysieke Integriteit’ op OBS Bloemhof, een ecosociale inbedding van de schooldag. Judo, tuinles, gezond eten en filosofie krijgen structureel aandacht. 

 

 

 

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie