profiel

Ellen Emonds


Ellen Emonds
Bekijk mijn profiel

Nico van der Meer


nico van der meer
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Lars werd gepest op school en mijn zoon was één van de daders’ hetkind.org/?p=57027

Ongeveer 7 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Educatief Diner in Ridderkerk: Ellen Emonds vertelt over tact

21 november 2012

Ellen Emonds

NTO Effekt organiseert vier Educatieve Diners in het schooljaar 2012-2013. De ingrediënten: een fijne accommodatie, een boeiend spreker, een thema en een voedzame, eerlijke maaltijd. Op dinsdag 15 januari spreekt  Ellen Emonds – Leraar van het Jaar 2012 – vanuit het thema ‘Pedagogische tact’. U kunt zich aanmelden voor de lezing in Ridderkerk en eventueel het aansluitende diner. Meer informatie onder.

16.00 uur inloop,
16.30 – 17.45 uur lezing.
18.00 – 19.45 uur diner.

Ellen Emonds is leerkracht op basisschool de Bonckert in Boxmeer. Ik werk vanuit het principe leraar en leerling zijn full partners. Dit principe is in mijn praktijk telkens zichtbaar én voelbaar. Ik ben naast leerkracht ook kerndocent bij het traject Pedagogsch Tact van het NIVOZ. Op www.hetkind.org  zijn columns en filmbeelden van mij te vinden.

Pedagogisch Tact, Waar draait het om? Daar draait het om!

Als je in een theater het licht, het geluid en de rekwisieten weghaalt, maar je houdt de interactie tussen de acteur en het publiek over, dan spreek je nog steeds over theater. Als je in het onderwijs de roosters, de methoden en de toetsen weghaalt, maar je houdt de interactie tussen de leerkracht en de kinderen over, dan spreek je nog steeds over onderwijs. Het draait om de bijzondere interactie tussen de leerkracht met haar leerlingen. De rest is soms belangrijk, maar nooit het belangrijkste.

Omgaan met leerlingen op school is een aaneenschakeling van ‘pedagogische ogenblikken’. Momenten waarin de leraar in een ‘split second’ moet weten wat te doen of juist níet te doen. Te lang stil staan bij de afweging van de meest adequate reactie kan niet. In de interactie tussen leerkrachten en leerlingen komt het aan op iets wezenlijks, iets bijzonders, iets dat zich bijna niet laat omschrijven. Het fenomeen waarin zichtbaar en voelbaar is dat de leerkracht op het goede moment de goede dingen doet en zegt, óók in de ogen van de kinderen, noemen we ‘Pedagogische Tact’. 

Ellen gaat in haar lezing in op het traject pedagogisch tact  In dit traject staan 3 fasen centraal

1. ‘Welke leraar wil ik zijn?’.
2. Zelfonderzoek van je eigen onderwijspraktijk.
3. Ontwikkeling van de interactie met je leerlingen.

Het antwoord geven op deze drie fasen grijpt in, in de meest wezenlijke processen, die daardoor efficiënter verlopen. Leerkrachten geven aan dat ze beter, intenser en meer ontspannen werken, als ze weten wat,  hoe en waarom ze iets doen.

Ik vertel u uit eigen ervaring, als leerkracht en docent Pedagogisch Tact wat dit traject kan betekenen voor leerkrachten en hun kinderen.

Ellen Emonds

Doel en werkwijze: Een interessante, inspirerende spreker houdt een (interactieve) lezing van  60-75 minuten. Het laatste deel van de lezing is het kunnen stellen van vragen aan de spreker. Na de lezing kan er gebruik gemaakt worden van bescheiden doch voedzame maaltijd. Tijdens deze maaltijd kan het gesprek onderling worden gevoerd maar ook met de spreker.

De kosten: De kosten voor deelname bedragen € 35,–.  Inclusief maaltijd bedragen de kosten € 60,–

Vanaf vier diners geldt een combinatietarief u ontvangt 20 euro korting. Inschrijven vooraf is noodzakelijk, na betaling is inschrijving definitief.   Annuleren is niet mogelijk, wel kun je kosteloos een vervanger sturen ( na bericht )

De accommodatie: De lezingen worden verzorgd in hotel van der Valk Ridderkerk te Barendrecht.
Dit hotel ligt direct aan de A15 en heeft een groot eigen parkeerterrein. Zie routebeschrijving: http://www.valk.com/pages/?id=4032&propertyCode=RID&i=55

Meer informatie info@nto-effekt.nl 0174-441333

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie