profiel

Frank Kuhlmann


Frank Kuhlmann
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Zeker weten wat te doen, in alle situaties, is een illusie’ hetkind.org/?p=50746

Ongeveer 8 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Oproep Sinterklaas: Pedagogische verwondering, wat is jouw verhaal?

4 december 2012

Frank Kuhlmann

Een oproep. Frank Kuhlmann doet onderzoek naar pedagogische verwondering.  In een uitnodiging richt hij zich tot alle mensen – onderwijzers en/of opvoeders – om verhalen met hem te delen. Op woensdagochtend 5 december is hij op landgoed De Horst (gebouw Vossesteyn) in Driebergen. Marcel van Herpen zal als eerste – on the spot – over zijn verwondering vertellen. Zijn  verhaal wordt op film vastgelegd. Wie volgt? Kuhlmann is zelf leraar op een basisschool en student ecologische pedagogiek in Utrecht. Het onderzoek maakt deel uit van zijn afstudeeropdracht.   Lees verder.

In mijn werk als basisschoolleraar en ook als vader kom ik geregeld verwondermomenten tegen. Het zijn de momenten waarop er iets bijzonders gebeurt. Het verwondermoment blijft bij je en het laat je niet meer los. Je praat er over met je collega’s, partner of ouders en vaak ontstaat er een bijzonder  gesprek. Als leraar en vader geniet ik van de verwondermomenten, aangezien het de momenten zijn die mijn ogen openen en ik van de kinderen leer.

Verhalen

Om het speciale van het verwondermoment in de pedagogische situatie  te onderzoeken ben ik op zoek naar verhalen van pedagogen over de pedagogische verwondering. Onder pedagogen versta ik ouders en mensen die beroepsmatig met kinderen werken. Ik kies er bewust voor om mijn onderzoek breed uit te zetten, aangezien ik mijn onderzoek aan het eind ook toegankelijk wil maken voor een breed publiek.

Eén vorm van data verzamelen is dat ik ‘pedagogen’ vraag om een pedagogisch verwondermoment te vertellen. Dit verhaal  wil ik op film vastleggen. Ik kies voor het vastleggen op film aangezien film de mogelijkheid geeft om ook met beeld en geluid het verhaal te vertellen. Beeld en geluid voegen iets toe aan het verhaal.

De verhalen die verteld worden hoeven niet lang  of heel expressief te zijn, het gaat mij er om wat pedagogen er over vertellen.

Achterwerk in de kast

In de jaren 80 en 90 had je het programma : “Achterwerk in de kast” van de VPRO. In dit programma vertellen kinderen een verhaal over wat hen bezig houdt.  Op 5 december 2012 zou ik in Driebergen een Achterwerk in de kast willen maken over de pedagogische verwondering.

                        “Wat vertellen pedagogen over verwondering in de pedagogische praktijk”

Wanneer

Ik nodig hierbij pedagogen uit om hun verhaal op 5 december 2012 over een pedagogisch verwondermoment te vertellen. Ik zal van 9.00 tot 13.00 uur aanwezig zijn in Driebergen om de verhalen te filmen. Mocht u echter verhinderd zijn op deze bijzondere dag maar wel geïnteresseerd zijn in mijn onderzoek, dan wil ik u vragen om contact met mij op te nemen. Het kan ook zijn dat u zelf niet een verhaal heeft maar wel iemand weet die een verhaal heeft dan zou ik het fijn vinden als u diegene met mij in contact wil brengen.

Ik hoop dat u mee wilt doen aan mijn onderzoek en, als u dat wilt, zal ik u op de hoogte houden en mijn  eindresultaat met u delen.  Laat dan uw contactgegevens achter op onderstaand mailadres en ik zal met u contact opnemen.

Tot slot wil ik u toestemming vragen om de filmbeelden van uw verhaal te mogen gebruiken in het vervolg van mijn onderzoek?

Met vriendelijke groet,

Frank Kuhlmann
mailadres: f.kuhlmann68@gmail.com
telefoon: 06-54248772

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie