profiel

Jelmer Evers


Jelmer Evers
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Vier jaar en ze had nu al het gevoel dat ze tekortschoot’ hetkind.org/?p=60202

Ongeveer 5 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Jelmer en zijn leergemeenschap: een glimp van de onderwijstoekomst?

30 december 2012

Jelmer Evers

Jelmer Evers –  leraar op UniC in Utrecht – zag in het voorjaar van 2012 een glimp van de toekomst van het (voortgezet) onderwijs. Een paar weken voor het examen gebeurde er wat moois. Steeds meer leerlingen maakten gebruik van de geschiedenislessen die hij online beschikbaar stelde, ter voorbereiding op het  eindexamen. ‘Daarnaast kreeg ik heel veel  vragen van zowel mijn eigen leerlingen als van leerlingen die ik niet kende. Er ontstaat wel degelijk iets wat op een rudimentaire leergemeenschap gaat lijken.’ Zijn blog.

Net als vorig jaar zijn de filmpjes van zowel Vietnam als de Republiek enorm veel bekeken. Niet alleen de filmpjes werden veel bekeken, het bleek ook een kanaal waar veel vragen werden gesteld. Daarnaast heb ik ook een aantal online videochats gehouden via Anymeeting. Ook daar kwamen ineens meer leerlingen die ik niet kende. Via Twitter en Facebook werden ook steeds vaker vragen gesteld.

Met name het weekend voor het examen kwam het in een stroomversnelling. Vrijdag schreef ik een blog met allemaal tips voor mijn leerlingen en deelde dat via Twitter, Facebook en email. Die blogpost heb ik het hele weekend verder aangepast als ik merkte dat er ergens behoefte aan was. Zaterdag en zondag daarop werd ook de blogpost steeds meer bekeken en werden er steeds meer vragen gesteld. Vragen die niet alleen ik beantwoordde, maar die ook door leerlingen zelf beantwoord werden. De zondag voor het examen tweette ik om het half uur steeds een tip. Die werden snel opgepikt en geretweet, ook door 3FM. Die hele zondag ben ik bezig geweest om vragen van mijn eigen leerlingen en van andere leerlingen te beantwoorden.  Aan het eind van de dag vatte ik alle tips samen op storify

De blogpost is 4820 keer bekeken, de storify 545 keer. Een YouTube filmpje van Vietnam 30454 en van de Republiek 20861. Daarnaast kreeg ik kreeg heel veel enthousiaste reacties en vragen van zowel mijn eigen leerlingen als van leerlingen die ik niet ken(de). Het mooiste bericht wat ik die dag las was een bericht van een leerlinge die zei dat ze op deze manier zelfs (!) leuk vond. Door het met elkaar te doen ontstaat er wel degelijk iets wat op een rudimentaire leergemeenschap ging lijken.

Ondanks dat het geen vaste structuur had wisten leerlingen wel waar ze moesten zijn zonder dat het materiaal in een formelere leeromgeving werd gezet. Wat hier plaatsvond heeft rudimentaire kenmerken van een Massive Open Online Course (MOOC)

“A MOOC is a course where the participants are distributed and course materials also are dispersed across the web. This is possible only if the course is open, and works significantly better if the course is large. The course is not a gathering, but rather a way of connecting distributed instructors and learners across a common topic or field of discourse.”wikipedia

Binnen een MOOC ligt natuurlijk veel meer de nadruk op het maken en delen van producten en informatie dan dat hier gebeurde. Dit was nog erg gefocused op last-minute leren. Maar achteraf gezien kon ik natuurlijk mijn hele examencurricullum openstellen, met al die verschillende activiteiten die ik voor mijn eigen leerlingen klaar heb staan. Dan heeft het wel degelijk alle kenmerken van een MOOC. Voor mijn leerlingen maak ik ook gebruik van concepten als Just in Time Teaching (JITT), Flipping the Classroom en van een blended model. Waarom het virtuele gedeelte niet opengooien? De extra moeite die dat kost is niet groot en met een aantal collega’s moet het mogelijk zijn om het te modereren.

Er is een enorme behoefte bij leerlingen, er zijn docenten die dit kunnen, dus volgend jaar een volwaardige geschiedenis MOOC. Ik ben benieuwd hoe een school er over een paar jaar eruit ziet. De toekomst komt steeds dichterbij.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie