profiel

Jelle Jolles


Jelle Jolles
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Streven naar volwassenheid: ‘Waar voel ik een grens bij het oplossen, voorzeggen, begeleiden, spiegelen en v hetkind.org/?p=60766

Ongeveer 8 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Onderwijsavond met Jelle Jolles: ‘Ontplooiing vanuit neuropsychologische invalshoek bezien’ op 7 februari in Driebergen

11 januari 2013

Jelle Jolles

Na de imponerende presentatie van Dolf van den Berg (gisteravond, daarvan volgt snel een verslag)  is op donderdag 7 februari de vierde spreker in de serie van zeven inspirerende lezingen in Driebergen. Hij  spreekt vanuit het thema ‘Ontplooiing van kinderen vanuit neuropsychologische invalshoek: over steun, sturing en inspiratie‘. Jolles is hoogleraar ‘Hersenen, gedrag & educatie’ aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en directeur van het onderzoeksinstituut LEARN! en het Centrum Brein & leren. U vindt hier een inleidende tekst van zijn hand. U dient zich tevoren aan te melden via deze link. De entreekosten zijn 25 euro.

Jolles schreef zelf een inleidende tekst op deze lezing, die hij niet eerder heeft voorgedragen.

Ouders en leerkrachten zijn van grote invloed op de neuropsychologische ontwikkeling van de  scholier en diens brein. Ook de context waarbinnen kinderen opgroeien, leren en hun vrije tijd besteden is van groot belang. Ouders/opvoeders en leerkrachten/school moeten de voorwaarden te scheppen waarbinnen ieder kind zich optimaal kan ontwikkelen. Latente talenten kunnen zich ontplooien door steun, sturing en inspiratie. Dat vereist een actieve attitude van ouder en docent.

Het is fascinerend om te zien dat hersenen zich ontwikkelen in reactie op prikkels uit de omgeving. Daarom heeft het zin om onderwijs en opvoeding af te stemmen op de ontwikkelingsbehoeftes en -mogelijkheden van scholieren in de verschillende fases van hun ontwikkeling. Er is individuele variabiliteit in de snelheid van rijping tussen kinderen die verder evenveel talent hebben. Daarom is het waardevol om zowel de opvoeding thuis als de leersituatie op school te ‘verrijken’. Een goede samenwerking tussen school en thuis is daarbij essentieel.

Voorbeelden zullen worden gegeven van nieuwe inzichten uit de wetenschap die potentie hebben voor toepassing in de praktijk.

Landgoed De Horst in Driebergen
De lezingen/onderwijsavonden vinden plaats op Landgoed de Horst in Driebergen, in het gloednieuwe theater Maitland. Wees er op tijd bij! De capaciteit is met 250 plaatsen beperkt. De overige namen, data en informatie, vindt u in deze brochure. Deze avonden zijn toegankelijk voor iedereen en maken tevens onderdeel uit van het leertraject Pedagogische Tact. Adres: Theater Maitland, De Horst 1, 3971 KR Driebergen. Tijdstip:  19.30 – 21.30 uur. Toegangsprijs:  € 25,- p.p. per avond*

Micha de Winter (1 november), Rob Martens (13 december) en Dolf van den Berg (10 januari) gingen Jelle Jolles als spreker voor.  Een verslag vindt u achter de data.

Agenda in 2013
7 februari     Jelle Jolles
7 maart        Jos Kessels
4 april          Charlotte Visch
13 juni         Marcel van Herpen en Luc Stevens

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie