profiel

Petra Smolders


Petra Smolders
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter
facebook
Inspiratieshots: ‘Hallo, hoe oud was jij ook al weer?!’

13 januari 2013

Petra Smolders

Inspiratie is overdraagbaar! Dus liet Petra Smolders zich inspireren door jonge studenten, die zich op hun beurt weer lieten inspireren door schrijvers, docenten, onbekende meisjes in de trein, trainers, hun ouders maar vooral door elkaar. ‘En nu deel ik de inspiratie die ik ontving weer met jullie… Typische gevalletje van ‘delen is vermenigvuldigen’. Een blog waarvan je zelf ook zin krijgt. ‘Hallo, hoe oud was jij ook alweer?!’

Stuiterend op de fiets naar huis bel ik vast mijn vriendje. Nee, ik kan geen drie minuten langer wachten met het delen van wat ik deze avond heb meegemaakt. Dus begin ik mijn verhaal vast, hang even op om mijn fiets weg te zetten en kom daarna dansend de kamer binnen.

Ik ben naar Inspiration Shot voor studenten geweest. Een avond waarin veertien studenten vertellen over wat hen heeft geïnspireerd tijdens het TOP-programma. Iedereen krijgt 5 minuten. Tijdens het TOP-programma zijn deze jongens en meisjes op zes avonden aan de slag gegaan met ‘Leiding geven aan jezelf’. Een workshop ‘kiezen’, een persoonlijkheidstest en meditatie waren drie ingrediënten. En vanavond mogen zij hun eventuele inspiratie doorgeven aan het publiek, dat bestaat uit familie, vrienden, docenten en een enkele onbekende (ik dus).

Dat de sprekers van vanavond gespannen zijn is niet vreemd, een volle zaal en vijf minuten om jezelf te presenteren. Mooi om te zien dat elke jongeren de manier van presenteren kiest die bij hem of haar past. De ene ontpopt zich als stand-up-comedian, de ander schreef een pakkend verhaal en leest dat van zijn papier, een derde laat zich interviewen en een laatste heeft maar één minuut nodig in plaats van vijf. Ik geniet van de uniciteit van de jongeren, die on-geregisseerd het podium beklimmen en aantonen dat zij leiding kunnen geven aan zichzelf, door zichzelf te zijn.

“Geloof eerst in je eigen kunnen, dan zul je zien wat je allemaal kan bereiken.”

Keihard lachen bij het eerste verhaal over de postcodeloterij en hoe bij het TOP-programma elke maandagavond iedereen weer met een kado op zak naar huis ging. Met tranen in mijn ogen zitten luisteren naar een jongen die zijn hele leven verstoppertje heeft gespeeld en nu gaat staan voor wat hij leuk vindt. Liefdevolle verhalen over hoe de sprekers elkaar hebben aangestoken na te denken over welke waarde ze willen toevoegen aan de wereld waarin ze leven. “Mijn hogere doel is om andere hun hogere doel te laten vinden en te behalen.”  Hallo, hoe oud was jij ook al weer?!

“If you’re willing to change the world, let love be your energy”

Guus gaf ons een Inspiration Shot door de poster ‘This is your life’ mee het podium op te nemen. Sanne las het boek ‘De Stip’ voor, Erwin sommeerde iedereen om dit nummer van Robbie Williams te luisteren. Want als je de wereld wilt veranderen, doe dat dan vanuit liefde. Theo vertelde ons over lucide dromen: dat je als dromer bewust bent dat je droomt en daarmee ook je droom kunt veranderen.

Wat een kracht zit er in deze jongeren! Ja, het leren ‘leiding geven aan zichzelf’ is wel gelukt. Stuk voor stuk high potentials, zoals alle jongeren high potentials zijn. Stuk voor stuk uniek, zoals elke jongere uniek is.

“Wat mij gelukkig maakt hoeft een ander niet gelukkig te maken. Geluk is voor iedereen anders.” 

Lees verder
Petra Smolders is eigenaar van P.S Onderzoek, een vernieuwd onderzoeksbureau dat zich richt op jongeren (12 -24 jaar). Zij is een expert op het gebied van het bevragen van en praten met jongeren over uiteenlopende onderwerpen. 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie