profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Nieuwe tv-reeks De Wereld Leert Door: ‘Wetenschap in hapklare brokken’

14 januari 2013

robvanderpoel

Geplaatst in: Samenleving, Legitimering

Vanavond – maandag 14 januari 2013 – wordt er afgetrapt met De Wereld Leert Door, een dagelijkse tv-programma van twaalf minuten over wetenschap. In deze nieuwe reeks zal DWDD-presentator Mathijs van Nieuwkerk  elke avond – om 22.30 uur op Nederland 3 –  een wetenschapper over zijn/haar onderzoek interviewen. Van alfa tot bèta, van jonge tot meer ervaren onderzoekers; alles moeten tijdens de serie aan bod komen.  Het is het gevolg van het tweetal uitzendingen met Robbert Dijkgraaf, onder de noemer van de ‘DWDD University’. Hij wist ongeveer een miljoen kijkers aan de buis te kluisteren met zijn tv-colleges over respectievelijk de oerknal en ‘het allerkleinste’. 

Vorige week woensdagavond vonden in de Westergasfabriek in Amsterdam een proefopname plaats. Zo’n honderd wetenschappers uit heel Nederland waren door de VARA uitgenodigd voor een kennismaking met het oog op deze nieuwe tv-reeks, een spin-off van talkshow ‘De Wereld Draait Door’.

Ivo Jongsma, wetenschapsvoorlichter van de Technische Universiteit Eindhoven, vindt het “fantastisch dat de VARA dit doet. Al jaren is er de klacht dat er op tv veel te weinig aandacht is voor wetenschap en technologie. Dat een omroep dit zo structureel oppakt, op een bijna ‘unplugged’ manier met heel basic gesprekken met wetenschappers, is prachtig.’

Jongsma bezocht de opnamen met zes collega’s. ‘Stuk voor stuk mensen die de sprankeling hebben die hoort bij tv. Bovendien passen ze bij de onderwerpen die wij belangrijk vinden, zoals psychologie en technologie en onze strategic area’s (Energy, Smart Mobility en Health, red.). Het gaat bij tv niet alleen om het hebben van een goed inhoudelijk verhaal, want dat hebben de meeste wetenschappers wel. Evenzo belangrijk is dat iemand aansprekend kan vertellen over wat hem of haar drijft en waarom een onderzoek ertoe doet. Matthijs van Nieuwkerk is uit op hapklare brokken.”

‘De Wereld Leert Door’ is vanaf maandag 14 januari te zien bij de VARA op Nederland 3, dagelijks vanaf 22.30 uur.

In de eerste uitzending van ‘De Wereld Leert Door’ is maritiem archeoloog Martijn Manders te gast. Hij is Hoofd Maritiem Programma van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en hierdoor direct verantwoordelijk geworden voor het beheer van 400 Nederlandse scheepswrakken wereldwijd.

Uitzending over de oerknal

Het allerkleinste

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie