profiel

Renske Hoogeveen


Renske Hoogeveen
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Hoe kunnen we een sfeer creëren waarbij iedereen betrokken is en verantwoordelijkheid draagt? hetkind.org/?p=59939

Ongeveer 4 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Ver. van Meesterschappers: workshop pedagogische tact in Amsterdam

14 januari 2013

Renske Hoogeveen

Meesters en juffen met ambitie willen zichzelf en hun vak blijven verbeteren. Daartoe is de Vereniging van Meesterschappers opgericht. Op woensdagmiddag 23 januari bieden zij aan leraren in basis- en voortgezet onderwijs een introductie-workshop Pedagogische Tact aan (kosten 7,50 euro). In Pakhuis De Zwijger in Amsterdam ben je welkom om 14.45 uur, waarna Roland Schut je twee uur lang met het fenomeen tact zal laten kennismaken. Overigens wordt op dezelfde avond het boek Pedagogische Tact officieel uitgebracht en officieel gepresenteerd in Driebergen. Wel tevoren aanmelden via deze link.

De Vereniging van Meesterschappers is een vereniging voor leerkrachten in het basisonderwijs. Ze is opgericht door leerkrachten met passie voor hun vak. Renske Hoogeveen en Marjan Wesdorp (Linnaeusschool), Janique Doornbos (Hildebrand van Loon school) en Lotte Hidding (Olympiaschool). De vereniging wil professionalisering van het basisonderwijs vanuit de werkvloer, door gebruik te maken van elkaars ervaring en expertise en door nieuwe kennis en inspiratie op te doen. Daarnaast willen zij een aanjager zijn van discussie en debat onder collega’s en beleidsmakers, om te komen tot inhoudelijke ontwikkeling en opinievorming.

23 januari: Hoe ‘tact’isch ben jij?

We kennen het allemaal wel; bij de ene leraar ‘ontspoort ‘ een leerling, bij de andere leraar is er  met diezelfde leerling niet zoveel aan de hand. Waar zit hem dat nou in? En wat betekent dat voor jouw handelen als leerkracht?  Omgaan met leerlingen op een school is een aaneenschakeling van ‘pedagogische ogenblikken’. Momenten waarin de leraar in een ‘split second’ een beslissing moet nemen. Zij moet onmiddellijk weten wat te doen of juist níet te doen. Ze kan zich niet veroorloven al te lang stil te staan bij de afweging van de meest adequate reactie.

In de interactie tussen leraren en leerlingen komt het aan op iets wezenlijks, iets bijzonders, iets dat zich bijna niet laat omschrijven. Een fenomeen waarin zichtbaar en voelbaar is dat de leraar op het juiste moment de goede dingen doet en zegt, óók in de ogen van de kinderen. Dat noemen we Pedagogische Tact.

Interactieve workshop

Gedurende deze workshop zullen we, onder leiding van Roland Schut, op een interactieve manier trachten grip te krijgen op dit fenomeen. De middag start met een inleiding over dit onderwerp, waarna we middels gesprekken en oefeningen ons bewust worden van ons eigen Pedagogische Tact en welke invloed je daarmee, iedere dag weer, hebt op je leerlingen.

Wees erbij, meld je aan via onze website en leer op een andere manier kijken naar en reageren op het gedrag van je leerlingen.

Over Roland Schut

Roland Schut heeft ruim 24 jaar  gewerkt in het Amsterdamse basisonderwijs, als leraar en directeur. Hij is als docent verbonden aan het NIVOZ, dat sinds 2008 het traject Pedagogische Tact aanbiedt en verder ontwikkelt. Dit instituut brengt – toevallig  – op dezelfde dag ook het gelijknamige boek uit, onder redactie van prof. dr.  Luc Stevens.en Geert Bors, door zes auteurs geschreven en met bijdragen van een veelvoud aan leraren.

Programma Vereniging van Meesterschappers

  • 14.45 uur: inloop, koffie/thee/fris
  • 15.00 uur: start bijeenkomst ‘Pedagogisch Tact’
  • 16.00 uur: pauze met koffie/thee/fris
  • 16.10-17.00: vervolg
  • 17.00 uur: afsluiting en borrel in het café van De Zwijger

Aanmelden

Wil jij meer leren over jouw eigen pedagogisch tact? En hiermee je leerkrachtgedrag blijven verbeteren? Klik dan hier en meld je gauw aan.

Belangrijk: Als je komt, neem dan een foto mee uit je eigen kindertijd, waarop je ongeveer de leeftijd had als de kinderen waaraan je nu les geeft.
Tip: deze uren kan je opgeven als scholingsuren.

Tot de 23e!

Meesterschappers: voor kwaliteit en vakmanschap in het basisonderwijs from Alexandra Gabrielli on Vimeo.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie