profiel

Peter te Riele


Peter te Riele
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Zeker weten wat te doen, in alle situaties, is een illusie’ hetkind.org/?p=50746

Ongeveer 4 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Thema-uitzending ‘Zeg dag tegen Pesten’ en KiVa als preventie?

4 februari 2013

Peter te Riele

Geplaatst in:

Als KiVa-trainer bekeek Peter te Riele de uitzending van Brandpunt gisteren over de Finse pestmethode met extra aandacht. Vanuit onderzoek vanuit de Universiteit van Groningen wordt ook in Nederland momenteel twee jaar lang met KiVa gewerkt op 70 basisscholen.  Dinsdagavond 5 februari is er een thema-uitzending van de KRO/BNN, Ned 3, 20.30 uur: Zeg dag tegen pesten!

Pesten en de langdurige gevolgen daarvan: eens in de zoveel tijd trekt het onderwerp opnieuw de aandacht. Want pesten verdwijnt nooit, zo lijkt het. In Finland is een anti pest-methode ontwikkeld die aandacht kreeg van de redactie van Brandpunt. Op scholen waar de KIVA-methode is ingevoerd, wordt bijna de helft minder gepest. Redactrice Liesbeth Staats ontmoet Christina Salmivalli, de drijvende kracht achter KIVA.  Zie film onder!

De uitzending van Brandpunt van zondag 3 februari.

Over de thema-uitzending Zeg dag tegen pesten!
Dinsdag 5 februari , Ned 3, 20.30 uur.

Waarom word er gepest? En waarom pesten kinderen? Wat voor impact kan pesten op iemand hebben en hoe kan je ermee omgaan als je gepest word? De presentatie ligt in handen van Arie Boomsma & Tim Hofman.

Over KiVa?

KiVa is een Fins woord en betekent leuk of fijn. Het is ook een afkorting voor de Finse zin: In deze school wordt niet gepest.

KiVa is een preventief antipestprogramma. Scholen gaan pesten aanpakken vóór het begint. Om dat zo goed mogelijk te kunnen, volgen leerkrachten, intern begeleiders en de directie een tweedaagse training over preventie en aanpak van pesten. De training wordt gegeven door wetenschappers en ervaren schoolbegeleiders. Dag één gaat over de preventieve aspecten van KiVa en over achtergronden bij pesten. Dag twee gaat vooral over het aanpakken en oplossen van pesten als het toch plaatsvindt.

KiVA is de Finse afkorting voor ‘op deze school wordt niet gepest’.

KiVa is ontwikkeld aan de Universiteit van Turku, Finland. Het is gebaseerd op jaren van onderzoek en werd voor het eerst getest in Finland in het schooljaar 2007-2008. Inmiddels is KiVa de standaard in Finland; meer dan 90% van de basisscholen gebruikt het programma om pesten tegen te gaan.

Het succes van KiVa is ook door anderen erkend. KiVa won in 2009 de European Crime Prevention Award.  De vraag is nu of KiVa het pesten in Nederland in groep 5 en 6 ook kan verminderen. Is het misschien zelfs mogelijk om het succes van KiVa in Nederland te overtreffen?

Om antwoord op deze vragen te geven gaan we een wetenschappelijk experiment aan, waarbij we scholen twee jaar lang gaan volgen als ze KiVa gebruiken.

Ga naar de website van het KiVA programma voor meer informatie over de KiVA methode, zoals die in Nederland wordt getest.  Het onderzoek, begeleid door de Universiteit van Groningen, naar de effectiviteit van KiVa vindt plaats binnen een zogeheten gerandomiseerd experimenteel design. Om er zeker van te zijn dat het programma werkt, zullen we een experimentele opzet toepassen; tweederde van de scholen zal direct meedoen aan KiVa, maar eenderde van de scholen zal als controleschool twee jaar moeten wachten op volledige deelname.

Bij controlescholen worden wel alvast online vragenlijsten afgenomen en ze kunnen ook doorgaan met hun gebruikelijke aanpak van pesten. We noemen dit care as usual. De controlescholen kunnen namelijk gezien worden als een afspiegeling van de pestaanpak van Nederlandse scholen. Door de resultaten van KiVa-scholen te vergelijken met controlescholen, willen we nagaan of KiVa beter werkt dan de huidige pestaanpak van Nederlandse basisscholen.

Bekijk hier een presentatie van Christina Salmivalli, de Finse professor die het anti-pestprogramma ontwikkelde.

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie