profiel

Edwin Borger


Edwin Borger
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

"De deugd is een houding die 't midden weet te treffen. Vriendelijkheid zit tussen allemansvriend en kat-uit-de-boomkijkerigheid." #rolmodel

Ongeveer 3 minuten geleden op hetkind's Twitter via Twitter for iPhone

facebook
Onderwijspraktijk en actualiteit: ‘Niet excellent, wel geniaal en eigenzinnig’

9 februari 2013

Edwin Borger

Edwin Borger en Reinier Bos schrijven elkaar als schoolleider aan de hand van actuele onderwijszaken, mediaberichten en maatschappelijke ontwikkelingen. De dagelijkse praktijkervaring wordt gelinkt aan beleidslijnen, overheidsbemoeienis en een eigen visie. Deze week stond in het teken van de lijst ‘excellente scholen‘ van staatssecretaris Dekker en de Cito-toetsen. Hun blog: ‘Niet excellent, wel geniaal en eigenzinnig.’

Met dalende bewondering heb ik afgelopen week de welhaast aandoenlijke kneuterigheid rondom de excellente scholen mogen aanschouwen. Wat mij nog het meest verbaasd heeft, is het feit dat er klaarblijkelijk scholen zijn geweest die gevraagd zijn mee te doen. Matchfixing in het onderwijs?

De jury kwam met samengeknepen billen bijeen, omdat de tijd ontbrak om er een deugdelijke wedstrijd van te maken. Scholen die al sinds jaar en dag Passend Onderwijs praktiseren, mochten niet meedoen en het feit dat onze overheid onderwijs als ‘een wedstrijd’ beschouwde, verbaast mij al jaren niet meer. Langzamerhand vergaat het ons onderwijs op deze manier net zoals het onze deelname aan het Eurovisie songfestival vergaat. Europees gezien het lachertje van de klas, tellen al jaren niet meer mee en gaan dan maar bij gebrek aan resultaten ons eigen feestje organiseren. Beetje slappe en ongefundeerde vergelijking. Ik had ook wat weinig tijd om tot een deugdelijke onderbouwing te komen. Doet mij ergens aan denken.

Gelukkig hebben we onze kleuters nog. Het laatste stukje CITO afgelopen week. Geen CITO-afterparty, hoe bedenk je het, maar gewoon de laatste lootjes. Ja, je leest het goed. Lootjes. CITO is inmiddels een loterij geworden. Wie de toekomst van zijn kinderen niet op marktplaats heeft gekocht, toetsen heeft geoefend tot het advies door het plafond schiet, loopt kans af te moeten haken. Zo niet die ene kleuter die het spel speelde volgens haar eigen regels.

‘Zet een streep onder toetsen’.  Voor de neus van de kleuter lag een toetsboekje met drie plaatjes. Een viool, een blokfluit en een piano. ‘Ik weet het, een piano!’ Inderdaad, een piano heeft in tegenstelling tot een blokfluit en een viool toetsen. Het kind wist het juiste antwoord en riep dit door de klas. Voorzeggen komt in het woordenboek van kleuters nog niet voor. Daar hebben we de jury van de excellente scholen voor in het leven geroepen…

De juf herhaalde de opdracht en de desbetreffende kleuter zette een dikke streep onder de viool. Niet excellent, wel geniaal en eigenzinnig. Daar heb je geen jury voor nodig.

Jij nog punten gescoord deze week?

Edwin Borger

Meer mailwisselingen tussen schoolleider Edwin Borger (Bloemendaalse School Vereniging) en Reinier Bos (directeur A. van Voorthuijsen school in Haarlem/Hoofddorp) op het blog Borger Onderwijsadvies

 

schrijft over

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie