profiel

Jelmer Evers


Jelmer Evers
Bekijk mijn profiel

René Kneyber


Rene Kneyber
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Vier jaar en ze had nu al het gevoel dat ze tekortschoot’ hetkind.org/?p=60202

Ongeveer 5 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Crowdfunding van leraren voor ‘Het Alternatief: een gids naar Goed Werk in het onderwijs’

15 februari 2013

Jelmer Evers

René Kneyber en Jelmer Evers – twee frequent publicerende leraren uit het voortgezet onderwijs –  hebben het initiatief genomen voor het samenstellen van een boekwerk, getiteld  ‘Het Alternatief: Een gids naar Goed Werk in het onderwijs’. In deze bundel, die in oktober 2013 moet verschijnen, wordt een alternatieve route geschetst naar beter onderwijs.  Kneyber en Evers, respectievelijk docent wiskunde en gescheidenis, zijn vandaag begonnen aan een crowdfund-actie. Lees en kijk verder, ook naar hun video-aankondiging. ‘Met deze bundel willen we laten zien dat docenten heel goed zelf kunnen bepalen waar het onderwijs naar toe moet en hoe.’

René Kneyber (1978) is docent wiskunde en schreef meerdere boeken over orde en gezag en laat zijn vmbo-leerlingen lesuren lang stil werken. Jelmer Evers (1976) is docent geschiedenis op het UniC in Utrecht, waar het onderwijs veel vrijer en gepersonaliseerd is. Normaal gesproken staan ze uitgesproken tegenover elkaar in onderwijs discussies. Maar nu trekken ze samen op en dat is hard nodig vinden Kneyber en Evers. “Het onderwijs is een speelbal voor de politiek en bestuurders, waarbij er onvoldoende inspraak van leerkrachten is.” Vertelt Jelmer Evers. 

De politiek wil het Nederlands onderwijs graag in de top-vijf van de internationale landen. Er is een predikaat voor excellente scholen en recent besteedde Radar aandacht aan het steeds grotere belang van de CITO-score. Het zijn enkele voorbeelden van een steeds grotere nadruk op het sturen op resultaten. Maar een eenzijdige nadruk op resultaten leidt tot perverse effecten als de diploma-fraude bij HBO-instellingen, een grotere prestatiedruk op jonge kinderen en verlies van de professionele trots.

Jelmer Evers schreef vorig jaar onder meer een brief aan de Onderwijsraad met de vraag waarom er geen docenten zitten in de Onderwijsraad. “Ik kreeg als antwoord, omdat ze op zoek zijn naar mensen met expertise en maatschappelijke betrokkenheid. Dat is natuurlijk gewoon triest..” En de Onderwijsraad is geen uitzondering.  Er is volgens de beide redacteuren van de bundel sprake van een structurele minachting voor docenten in het onderwijssysteem. Het is pas sinds kort dat docenten aan tafel mogen zitten wanneer er in Den Haag gepraat wordt over hun werk. Maar zelfs dat gebeurt maar mondjesmaat.

“Met deze bundel willen we laten zien dat docenten heel goed zelf kunnen bepalen waar het onderwijs naar toe moet en hoe.” Vertelt René Kneyber. “En de bedoeling is om deze bundel ook te vertalen en voor een internationaal publiek toegankelijk te maken.” Want de problemen die er in Nederland zijn, zijn soms nog groter aanwezig in andere landen. Inmiddels hebben prominente onderwijsexperts zich belangeloos aan de bundel gekoppeld: De Finland-expert Pasi Sahlberg, Harvard-professor Howard Gardner, publicist Leo Prick en een hele serie aan onderzoekers en docenten die via artikelen en interviews een beeld gaan schetsen van Goed Onderwijs. “Het sterkt ons in de gedachte dat we eindelijk toe zijn aan een antwoord op deze vraag.”

Vandaag zijn ze gestart met een crowdfund-actie op pitchstar http://www.pitchstar.nl/investment/het-alternatief-een-gids-naar-goed-werk-in-het-onderwijs-1084 . In totaal is er zo’n 8000 euro nodig voor drukwerk, vertaling van artikelen, vormgeving en eindredactie.

René Kneyber (1978) is docent wiskunde op het Oosterlicht College en geeft les aan vmbo bovenbouwklassen. Hij heeft meerdere boeken geschreven over orde en gezag. Zijn meeste recente publicatie is de bundel Gezagsdragers: De publieke zaak op zoek naar haar verdedigers die hij schreef met Thijs Jansen en Gabriël van den Brink. Hij heeft een eigen uitgeverij en trainingsbureau onder de naam Handelingsbrutaal.

Jelmer Evers (1976) is docent geschiedenis aan UniC in Utrecht. Hij specialiseert zich in het gebruik van technologische hulpmiddelen die het onderwijsleerproces kunnen verbeteren. Een voorbeeld daarvan is het gebruik van de FlippedClassroom. Leerlingen volgen de instructie op youtube thuis waarna er meer tijd is voor verdieping in de les. Zijn bijzondere aanpak leidt tot excellente resultaten. Hij is afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht bij het IVLOS en was twee jaar lang bestuurslid van de Dutch United Nations Student Association. Naast het lesgeven geeft hij trainingen en workshops over het gebruik van ICT in het klaslokaal.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie