profiel

Anne van Hees


Anne van Hees
Bekijk mijn profiel

twitter

Over zelfregulatie: ‘Ga niet af op de gesprekstechnieken die we in het onderwijs kennen, maar laat het kind aan het hetkind.org/?p=64512

Gisteren op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
‘Benadruk de ‘A’ van aandacht in ADHD en zie wat er allemaal kan’

27 februari 2013

Anne van Hees

Haar partner Arno heeft ADHD. Daarvoor was in zijn jeugd nog geen naam, vertelt Anne van Hees. Na jaren van terechtwijzingen (‘zit stil’, ‘let op’) en  zelfkwelling, leerde hij van de nood een deugd maken. Niet alleen ging hij zijn kwaliteiten zien, maar zijn jeugdervaringen werden de inzet om kinderen van nu te begeleiden. ‘En zo werden we ook zakelijke partners – ik als onderwijskundige, hij als psycholoog. Onze visie? Benadruk de ‘A’ van aandacht in ADHD en zie wat er allemaal kan.’

Het begon allemaal met de eigen ervaring van mijn partner, Arno de Poorter, als opgroeiend kind met wat nu gediagnosticeerd zou worden als ADHD. In zijn jeugd werd er veel aandacht geschonken aan de dingen waarin hij niet goed was. Hij moest beter opletten, langer stilzitten, geen reuring veroorzaken, de rode draad van zijn verhaal vasthouden. De gevolgen ervoer hij aan den lijve: hij werd een onzekere puber en groeide uit tot een agressieve adolescent.

Het tij werd gekeerd toen hij in het begin van zijn twintigerjaren werd omgeven door mensen die vooral aandacht hadden voor zijn kwaliteiten. Het maakte dat zijn zelfvertrouwen groeide en dat er ruimte kwam voor inzichten die voorbij gingen aan de eerdere zelfkwellingen.  Hij durfde te zien wie en wat hij nodig had om met zijn uitdagingen om te gaan. Veel belangrijker nog was dat hij zijn eigenschappen die ook hijzelf als tekortkomingen was gaan beschouwen, ging zien als kwaliteiten.

Lees verder

Dit artikel verscheen eerder in Egoscoop, juli 2012.

Anne van Hees heeft een eigen website Hulp bij ADHD waarop meer informatie over haar werk en dienstverlening staat.

Anne van Hees – ADHD als talent from HulpbijADHD on Vimeo.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie