profiel

Heleen de Bruijn


Heleen de Bruijn
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Hoe kunnen we een sfeer creëren waarbij iedereen betrokken is en verantwoordelijkheid draagt? hetkind.org/?p=59939

Ongeveer 32 minuten geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
‘Ons schoolboek stamt uit de 19de eeuw, maar ik leef in de 21ste eeuw’

5 maart 2013

Heleen de Bruijn

In de 21ste eeuw wordt van mensen en kinderen verwacht dat ze succesvol samenwerken en samenleren, meent derdejaars Pabo-studente Sanne van Santvoort. Ze is zojuist gestart met de minor Kind, Leren en Media en legt in haar blogs haar eigen ontwikkeling vast. ‘Als leerkracht heb je de taak  kinderen voor te bereiden voor de maatschappij waarin ze terechtkomen.’

Aan het einde van dit filmpje van Social Media Wijs wordt een heel mooie vraag gesteld: ‘Als jij nu 10 was, hoe zou jij dan willen leren?’

Ik zou graag ontdekkend willen leren. Ik zou aan de hand van wat mij interesseert en raakt op ontdekkingsreis willen gaan en daarbij allerlei handvatten willen gebruiken om tot een mooi einddoel te komen. Ik zou bijvoorbeeld samen met een klasgenootje informatie kunnen opzoeken op de tablet en daar dan samen een filmpje over willen maken. Of ik maak een digitaal woordweb waar ik allerlei afbeeldingen en filmpjes aan toevoeg. En wanneer iedereen klaar is met zijn of haar project, zetten we alles op een internetpagina zodat we van elkaars projecten kunnen leren. Misschien is het dan wel fijn dat we onze projecten daar al tussentijds op plaatsen, zodat we ook feedback aan elkaar kunnen geven. Ja, dat lijkt me een mooi idee!

‘Onderwijs maak je samen.’

De kinderen van nu zijn de kinderen van de 21ste eeuw. Kinderen van nu verdienen onderwijs van nu, dat aansluit op de ontwikkelingen van nu. Als leerkracht ben ik van mening dat je de taak hebt kinderen klaar te stomen voor de maatschappij waarin ze terecht komen. Je wilt ervoor zorgen dat zij op hun opperbest kunnen functioneren en hun kwaliteiten optimaal kunnen inzetten. Maar wat zijn die kwaliteiten dan?

De vaardigheden van de 21ste eeuw zijn bedoeld om succesvol samen te werken en leren. Hiervoor zijn andere competenties nodig dan voorheen. Het is onze taak om de kinderen te laten leren en op te leiden voor een wereld van straks (Kennisnet, 2011).

Aukje Meens van OMJS (Onderwijs Maak Je Samen) verzorgde een gastcollege tijdens onze minor. Zij vroeg ons na te denken over de vaardigheid die je het meeste aanspreekt. Voor mij is dat het probleemoplossend vermogen. Ik vind probleemoplossend vermogen een vaardigheid die erg belangrijk is voor je algehele ontwikkeling. Wanneer je problemen kunt oplossen, ben je in staat verder te denken en je horizon te verbreden. Je laat je niet uit het veld slaan en zoekt bruggetjes naar oplossingen. Maar jouw probleemoplossend vermogen staat in verbinding met je creativiteit en kritisch denken.

Ook is het belangrijk dat je goed met anderen kunt overleggen of onderhandelen en dat je in staat bent ICT in te zetten bij het zoeken naar en uitvoeren van oplossingen.

‘Je kan 21st Century Skills niet los van elkaar zien en het één niet boven het ander verkiezen, ze staan allemaal in verbinding met elkaar.’

Lees verder

Sanne van Santvoort is derdejaars Pabo-student in Den Bosch en is stagaire op BS De Toermalijn. Ze is zojuist gestart met de minor Kind, Leren en Media. In het kader van deze minor startte ze haar eigen blog om haar ontwikkelingen vast te leggen.

Bron: Woning, E., Groen, M., Lammers, C. Summer School 2011, 21st Century Skills. Purmerend: GRAVO (in opdracht van Kennisnet)

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie