profiel

Rikie van Blijswijk


Rikie van Blijswijk
Bekijk mijn profiel

twitter

Een onderwijsconcept waarbij leraren op een bepaalde manier 'in de wereld zijn' . Inspiratie vooraf aan de Masterclass op 5 april in Leiden. Welke plek heeft verwondering in het curriculum? En hoeveel ruimte is er voor een onderbreking van het lesrooster? linkedin.com/pulse/een-onde…

Ongeveer 4 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via Twitter Web Client

facebook
Film over Mission Hill in Boston, aflevering #3 en #4: ‘Leren omgaan met emoties, voorwaarde om te leren’

15 maart 2013

Rikie van Blijswijk

Op Mission Hill in Boston – de bakermat van The Essential Schools – is een jaar lang gefilmd. De documentaire verschijnt in tien afleveringen online. Het derde (Making it Real) en vierde deel (Love and limits) vind je in dit artikel. Er wordt verwezen naar de kernvraag over onderwijs en leren – ‘Om kinderen een kunstenaar te laten worden, moet je heel vaak en heel verschillende vormen van kunst integreren in je lessen’ – en naar het leren omgaan met emoties, een voorwaarde voor leren.’  Elke twee weken is er een nieuwe aflevering.

Na de zomervakantie, voordat de kinderen naar school komen, komt het schoolteam bij elkaar in de kinderboerderij. In die vertrouwde omgeving wordt de planning van het schooljaar gemaakt en bouwen de teamleden samen het curriculum voor dat jaar.

‘Natural Science’ is het eerste drie maanden durende thema van het nieuwe schooljaar. Het leven van bijen staat daarin centraal en kinderen krijgen daarin volop de gelegenheid wetenschapper, kunstenaar, of ingenieur te zijn. ‘Het is mijn doel kinderen uit te dagen om problemen te identificeren en te leren deze op te lossen’, licht een leraar toe.

Het gaat op Mission Hill om eigenaarschap en respect en waardering voor de verschillende leerstijlen van de kinderen:

Aflevering 3: ‘Making it real’

Aflevering 4: Love and limits

 

Kijk voor meer kijk- en lees- luister en doebronnen over dit thema op deze website

Mission Hill K-8 School

20 Child Street  *Carolina Avenue Ramp Entrance*
Jamaica Plain, Boston, MA 02130
www.missionhillschool.org

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie