profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Hoe kunnen we een sfeer creëren waarbij iedereen betrokken is en verantwoordelijkheid draagt? hetkind.org/?p=59939

Ongeveer 6 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
‘Onderwijsontwikkeling minder ingewikkeld dan we misschien denken’

27 maart 2013

Barry Redeker

Het onderwijs in de 21e eeuw bereidt kinderen voor op de toekomst. Daarin zal meer dan ooit een beroep worden gedaan op creativiteit, flexibiliteit, samenwerken en ondernemingszin. Het huidige lerarenkorps moet zich voorbereiden op de (zoveelste) nieuwe ontwikkeling. Maar, vindt Barry Redeker van School en Gedrag, het hoeft deze keer niet ingewikkeld te zijn. ‘Want onderwijs dat gericht is op samenwerken, eigen initiatief en verschillende leerstijlen is namelijk al in school te vinden’. Zijn artikel: ‘Houston, we have a problem’.

 Stel je toch eens voor dat er op een dag een marsmannetje op aarde arriveert. De overheid ontvangt dit marsmannetje met alle egards en vriendelijkheid (om een intergalactische oorlog te voorkomen). Het marsmannetje lijkt ontvankelijk voor de opbouw van een goede relatie. Gaandeweg neemt de nieuwsgierigheid naar elkaars werelden toe. Men besluit tot een wereldse rondleiding.

Nu ben jij als leerkracht uitverkoren om het marsmannetje één van de peilers van onze beschaving te tonen; het onderwijs. Dat marsmannetje weet niets van de wereld en jij krijgt de opdracht duidelijk te maken wat onderwijs is. Vanzelfsprekend vormt de communicatie een probleem. Hoe doe je dat zonder woorden … Natuurlijk, je laat het gewoon zien!

Je neemt het marsmannetje eerst mee naar een basisschool. Dat doe je bij een aantal basisscholen, want je wilt een eenzijdig beeld voorkomen. Je wandelt door de gangen van een school en je laat het marsmannetje naar binnenkijken in klassen. Het marsmannetje kijkt. Wat zal hij denken? Je probeert je in te leven. Wat ziet het marsmannetje?

‘Onderwijs lijkt zich vooral af te spelen in afgesloten ruimtes met veel jonge menswezens. Er bevinden zich tussen de 20 en 35 kinderen in zo’n ruimte. De kinderen zitten hoofdzakelijk aan tafeltjes. Op hun tafeltjes liggen schriften en pennen. Voor de groep staat een groot mens voor een bord. Dat grote mens is zeer regelmatig aan het woord.’

Is dit het onderwijs in een ultieme notendop?
Wat als het marsmannetje hier 30 jaar eerder was geland?
Had het wellicht tot een soortgelijke samenvatting gekomen?

Een gesloten ruimte, een groep, een leerkracht, werken aan een tafeltje in een (soort) schrift. Waarschijnlijk wel. ‘Waarom toch aan het tafeltje, waarom in het schrift?’ zal het marsmannetje denken. ‘Is dat wat al die kinderen in de toekomst zullen blijven doen? Is dat wat de samenleving straks van hen verwacht?’ Hebben wij onszelf die vragen eigenlijk gesteld?

Een nieuwe tijd

Deze ontwikkeling heeft iets te maken met de eeuw die achter ons ligt en een toekomst die nu nog ruimschoots voor ons ligt. Het heeft te maken met een samenleving in beweging, een toekomst die niet vaststaat en niet te voorspellen is.

Gelukkig bezit de mens een uitmuntend vermogen tot aanpassen; wellicht de meest succesvolle eigenschap van de mens. Dat is in het verleden al gebleken. Dat zien we ook na het bekijken van de prachtige BBC serie ‘Human Planet’ waar mensen overleven op ogenschijnlijk onmogelijke plekken. En datzelfde aanpassingsvermogen gaat ons ook naar de toekomst toe helpen.  Lees meer

Barry Redeker is oprichter van School en Gedrag. Het welbevinden van kinderen, ouders en leerkrachten neemt een belangrijke plaats in binnen School en Gedrag. Hij heeft werkervaring als zorgcoördinator in het PO en als docent, is gespecialiseerd op het gebied van gedrag en groepsdynamiek en ontwikkelaar van De Ringaanpak: een groepsdynamische aanpak voor moeilijke bovenbouwgroepen in PO! 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie