profiel

Ellen van Dongen


Ellen van Dongen
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Vier jaar en ze had nu al het gevoel dat ze tekortschoot’ hetkind.org/?p=60202

Ongeveer 3 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
CHE Salon: ‘Vat op verandering in onderwijsland’ in Lage Vuursche

2 april 2013

Ellen van Dongen

Vanuit het Center for Human Emergence wordt op maandagavond 8 april een ‘CHE Salon’ georganiseerd op Venwoude in Lage Vuursche. De vraag die centraal staat: Welke inzichten levert het op wanneer we Spiral Dynamic-tools toepassen op de onderwijsontwikkelingen in Nederland?  Hoe biedt deze holistische, integrale blik ons handvatten om meer grip te krijgen op het onderwijssysteem, op onze eigen transformatie, zodat we weten wat ons te doen staat? Vanaf 19.00 – 21.30 uur ben je welkom. Er kan eventueel tegen een geringe vergoeding ook tevoren op Venwoude worden gegeten.

Onderwijssystemen staan wereldwijd in toenemende mate onder druk. De aanleiding en context hiervan worden in het boek Knowmad Society kernachtig verwoord: ‘the paradoxical co-existence of Education 1.0 in Society 3.0’. Een soortgelijke boodschap komt van Sir Ken Robinson.

Onderwijs is een publiek goed. We vinden als burgers dat we recht hebben op goed onderwijs en zijn betrokken als leerling of student, ouder, docent, beleidsmaker, ondernemer, leven lang leerder. Vanuit die betrokkenheid

  • ontstaat momenteel een sterke onderstroom van vernieuwende  – grassroots –  initiatieven die dankzij internet en sociale media razendsnel opschalen;
  • zien we dat docenten elkaar vaker opzoeken – binnen en buiten de school  – om te professionaliseren. In het Stromend Onderwijs Collectief bijvoorbeeld wordt geëxperimenteerd met lesmethoden waarin innerlijke verbinding van leerlingen en leerkrachten centraal staat;
  • zien we beleidsmatig eveneens een verandering van perspectief: in het EU 2020 beleidskader worden scholen van de toekomst beschreven als Learning Communities.

All change onderwijs
De vraag die het CHE NL zich in dit verband stelt is: hoe kunnen we onze expertise op het gebied van levende systemen – via o.a. de lens van Spiral Dynamics integral (SDi) –  inzetten om meer coherentie tussen ontluikende initiatieven in het onderwijsveld te bewerkstelligen én om systemische doorbraakcondities in beeld te krijgen?

‘All change please, this train will now terminate here… All change!’ is wat in Engelse metro’s wordt omgeroepen: uitstappen – want deze trein eindigt hier. All Change is een uitnodiging, maar ook een aansporing, om bewust uit de rijdende trein te stappen en in een nieuwe plaats te nemen, nu de oude op een doodlopend spoor is gekomen.

Programma
We nodigen je graag uit om met ons dit onderzoek aan te gaan. Welke inzichten levert het op wanneer we SDi tools –  zoals de verander condities – toepassen op de onderwijs in Nederland?  Hoe biedt deze holistische, integrale blik ons handvatten om meer grip te krijgen op het onderwijssysteem, op deze transformatie, zodat we weten wat ons te doen staat?

Peter Luijten is werkzaam voor het Europese Levenlang Leren Programma. Hij schakelt dagelijks zich tussen (inter)nationaal beleid en de onderwijspraktijk en faciliteert in beide omgevingen co-creatie.

Anne-Marie Voorhoeve heeft binnen het CHE de rol van Strategic Connector. Ze engageert zich met hart en ziel in internationale, sociaal maatschappelijke vernieuwingsprojecten, o.a. via Meshworking.

Ellen van Dongen dient integrale vernieuwing van mens en business, in (co)creatie, echtheid en in balans met de natuur. Haar loopbaan begon als docente in het voortgezet onderwijs en leidde langs IBM naar UWV.

 

 

 

Samen eten
Venwoude biedt de bezoekers van de salon de gelegenheid om mee te eten. De vegetarische maaltijden kosten € 13,50 p.p. (contant en graag gepast daar aan de CHE Salonhost te voldoen).

Aanmelden
Voor een goede planning van de keuken en de inkopen geven we het aantal eters op vrijdagochtend door. Aanmelden is belangrijk, ook als je niet mee-eet. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen zoeken we een passende ruimte. Op de dag van de salon krijg je per mail te weten in welke ruimte de salon plaatsvindt.

Dus geef je tijdig (uiterlijk vrijdagochtend 5 april voor 12.00 uur) op via salons@humanemergence.nl.
Mocht je onverwacht toch niet kunnen komen, stuur dan een sms naar Diana de Groot 06-43825794.

Bijdrage
We bieden deze salons aan vanuit de “purpose en principles” van het CHE en om dat in de toekomst blijvend mogelijk te kunnen maken vragen we van jullie een financiële bijdrage, het richtbedrag is daarbij € 5,–.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie