profiel

Claire Boonstra


Claire Boonstra
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

De wondervraag: ‘Stel dat… morgen alles anders is’ hetkind.org/?p=50208

Ongeveer 8 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Festival of Solutions op 24 april in Driebergen: ‘Oplossingen voor verandering zoeken in onszelf!’

3 april 2013

Claire Boonstra

Haar optreden bij Pauw & Witteman heeft ook Claire Boonstra – initiatiefneemster van Operation Education – aan het denken gezet. Een gemiste kans voor een fundamentele onderwijsdiscussie; een vooringenomen houding van de twee interviewers én een zekere naïviteit bij haarzelf. ‘Een paar wijze lessen’, concludeerde ze. In de opmaat naar het Festival of Solutions – op 24 april op landgoed De Horst in Driebergen – laat ze zich opnieuw horen.  ‘We moeten de oplossing voor verandering in onderwijs niet zozeer (of alleen) in het systeem, de leraren of de politiek zoeken, maar vooral bij onszelf.’ Met het festival wordt voor de goede voorbeelden een podium geboden. Een middag vóór en dóór onderwijsvernieuwers. Hier het artikel, het bewuste interview, enige reflecties van betrokkenen en het programma van 24 april.

 • Wat zijn de voor- en nadelen van deze ‘vernieuwingsschool’? Mag een kind zelf bepalen wat hij/zij wil leren? Wat maakt deze school zo bijzonder? Daarover spraken in Pauw & Witteman de oprichter van De Kampanje Peter Hartkamp, initiatiefneemster van Operation Education, Claire Boonstra en SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk. Kijk hier de uitzending.
 • Enige reflecties op de uitzending in blogs van schoolleider Edwin Borger en leraar René Kneyber – ‘Wat is goed onderwijs?’
 • En het artikel en pleidooi van Claire Boonstra voor ander onderwijs: We hebben meer nodig dan we in de schoolbanken leren

‘We moeten het idee durven loslaten dat onderwijs hetzelfde voor iedereen moet zijn. We hoeven niet iedereen langs dezelfde lat te leggen om kwaliteit te kunnen meten. Sterker nog, hoe smaller de definitie van “kwaliteit”, hoe meer kinderen buiten de boot vallen – die vervolgens ook meteen een stempel ‘probleemgeval’ krijgen. Als er één ding duidelijk naar voren komt bij menig wetenschappelijk onderzoek over onderwijs en ontwikkeling, is het wel dat ‘probleemgevallen’ zich ook als zodanig gaan gedragen. En mensen die het stempel ‘goed’ of ‘geschikt’ krijgen zich ook als zodanig opstellen en gaan presteren.’

We kunnen dus maar beter de aandacht gaan leggen op de kwaliteiten van leerlingen, dan op hetgeen ze allemaal níét kunnen of fout doen. Weerstand kan goed werken als slijpsteen, maar we moeten ons goed afvragen wie die weerstand op zou moeten werpen. Sommige kinderen komen enorm tot hun recht op een ‘Democratische’ of ‘Sudbury’ School, anderen hebben meer baat bij regulier en klassikaal onderwijs, weer andere kinderen zouden beter gedijen bij een echte een leermeester-leerling relatie en weer anderen doen liever alles op zelfstudie.’

‘We moeten toe naar een kijk op onderwijs die toestaat dat een leerling precies dat onderwijs of die opleiding kan genieten die past bij hem of haar. Dat er ruimte is om zelf fouten te maken, en die te leren herstellen. Dat we datgene wat een kind wél in huis heeft centraal stellen, niet de probleemgebieden.’

‘Er bestaan gelukkig al zoveel scholen, programma’s, onderwijsvormen en leraren die het anders en beter doen – zowel in het reguliere bekostigde onderwijs als in niet-bekostigd onderwijs. Het wordt tijd dat we in de media de aandacht verschuiven van de lijstjes, CITO en “zo hoog mogelijk scoren op internationale ranglijsten”, naar dergelijke goed functionerende voorbeelden. Want goed voorbeeld doet goed volgen: als we meer aandacht vestigen op datgene wat werkt, en ouders en leerlingen zich realiseren dat ze een échte keuze hebben, zal vanzelf een beweging plaatsvinden naar onderwijs dat wél past bij deze tijd.’

Claire Boonstra

Festival of Solutions

Op woensdag 24 april organiseert œ Operation Education het Festival of Solutions: een festival voor jullie!

Mensen en oplossingen uit de volle breedte van œ Operation Education kunnen elkaar hier ontmoeten: onderwijsplatformen, -vernieuwers, -organisaties, politici, scholen, leraren, leerlingen, bedrijven en ouders. We verbinden, versterken en maken zichtbaar. We geven samen vorm aan de toekomst, door een uitgebreid programma van inspirerende sprekers, een breed scala aan oplossingen, actieve workshops, debatten en speeddates met iedereen op het festival.

Het programma draait om Verhalen, Solutions, Food for Thought en Actions en heeft tot doel te ontmoeten, verbinden en te versterken.

Programma in Grœi:

Sprekers:

Claire Boonstra, founder Operation Education
Tanja Jadnanansing, Tweede Kamerlid PVDA, portefeuille Onderwijs
Maaike van Mourik – Basisschool de Vallei
Joos Holster – moeder van drie kinderen
Hans Schuurmans – Hema Academie
Carola van Iersel – Rea College
Alette Baartmans – Hack de Overheid/ Geen School
Ingeborg Janssen-Reinen, directeur Nieuwste Pabo
Ronald Heidanus met autistische leerling
Jelmer Evers – Flipped Classroom, de Crowd, Leraren met Lef

Workshops

 • Hoe kun je het binnen het reguliere & bekostigd onderwijs anders doen – Jasmijn Kester, directeurStad & Esch & Zuideinde,
 • Talenten Toolbox: gericht op het ontdekken, ontwikkelen en gebruiken van talenten van leerkrachten – Irene Terlouw
 • Gelukskunde – Theo Wismans, Marieke Peters
 • Gave Dingen Doen Onderwijs – Petra Smolders
 • Critical Friends: hoe organiseer je dat in het onderwijs? Vuur en Vlam
 • Breekjaar – Anke van Donkersgoed/ Vincent Deinum
 • Codename future – Geeske Steeneken
 • Schoolwaardenkompas/ Kieswijzer voor onderwijs over waarden die je van belang acht op school en in je leven. – Tamir Herzberg
 • Hoe & wat school (democratisch, gaat weer naar bekostigd), Maaike van Mourik, BS De Vallei Renkum
 • Spectrovita leerlingvolgsysteem – Maaike van Mourik, BS De Vallei Renkum
 • Interactieve workshop over hoe leerlingen zelf grote hoeveelheden informatie leren om te zetten in helder beeldmateriaal – Kim Ravers
 • MijnID – Edudivers

Co-creatie

 1. De Waag Soceity/ Creative Learning LAB – 10X10 vraagstukken en oplossingen (max 100 deelnemers)
 2. Kennisnet en leerlingen van 21th century project gaan samen met jou het profiel van de leraar van de toekomst bedenken (max 100 deelnmers)

Interactie

 • Speeddaten: Formuleer jou vraag en date met anderen om elkaar antwoord te geven.
 • Ervaar het verschil: bestaande scholen en onderwijsmethoden laten je ervaren hoe zij opleiden
 • Laat jouw boodschap achter: op papier of beeld
 • 90 seconden pitch plekken: verkondig jouw idee en zoek aansluiting
 • DŒ-lab: plek voor creatieve interactie
 • De Inspiratiebus
 • De Chill hoek.

We hebben nog een aantal plekken open voor initiatieven die we nog niet kennen. Heb jij een prachtig en aansprekend voorbeeld van een geslaagd initiatief dat een ieder inspireert: meld je dan aan via: festivalofsolutions@operationeducation.nl

Wanneer en waar:
Landgoed de Horst,
De Horst 1, 3971 KR Driebergen
Woensdag 24 april 2013 van 14:00 – 21:00

De komende weken zal het definitieve programma verder groeien op de site: www.festivalofsolutions.nl

Vrijdag starten we met de verkoop van de kaartjes.
Wij vragen om jouw bijdrage, financieel of anderszins. Houd er svp alvast rekening mee! Het eten en drinken is inbegrepen in de toegang.

Wil je er ook bij zijn?

Meld je aan via de Facebook-eventpagina, klik hier.
De kaartverkoop starten we op Facebook, dus als eerste aan degenen die zich via de Facebook link hebben aangemeld!

Volg Operation Education ook via Twitter @Operation_EDU

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie