profiel

Rikie van Blijswijk


Rikie van Blijswijk
Bekijk mijn profiel

Merlijn Wentzel


Merlijn Wentzel
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

"De deugd is een houding die 't midden weet te treffen. Vriendelijkheid zit tussen allemansvriend en kat-uit-de-boomkijkerigheid." #rolmodel

Ongeveer een minuut geleden op hetkind's Twitter via Twitter for iPhone

facebook
Studiereis naar Essential Schools (Boston) en Fall Forum conferentie (San Francisco)

4 april 2013

Rikie van Blijswijk

Voel je voor waarden gestuurd en pedagogisch onderwijs? Spreekt diepgaand leren en brede ontwikkeling van leerlingen je aan? Wil je scholen zien die diep geworteld zijn in de gemeenschap? Ben je nieuwsgierig naar deze manier van werken en de excellente opbrengsten hiervan? De Leerschool, i.s.m. hetkind nodigt u voor het vijfde achtereenvolgende jaar uit mee te gaan naar Amerika (3 t/m 12 november), de bakermat van The Essential Schools. Zie, ruik, proef en ontdek deze scholen zelf. Praat met en luister naar kinderen en studenten, leraren en docenten en directeuren. Vergelijk de Common Principles met de uitgangspunten van hetkind. Deze editie is een bezoek aan San Fransisco aan het programma toegevoegd.

‘In een Essential School zie, hoor en voel ik waarom ik ooit voor onderwijs heb gekozen’. Het is een uitspraak van een deelnemer aan de studiereis – Be Kind and Work Hard –  in het najaar van 2012 naar Boston.  Ook dit kalenderjaar bieden Rikie van Blijswijk en Merlijn Wentzel mogelijkheden om een bezoek te brengen aan drie van de beste scholen van de VS: The Essential Schools. Zij doen dat met ondersteuning van hetkind. De uitgangspunten in de VS en de zeven principes voor goed onderwijs, zoals ze op deze website staan geformuleerd, vertonen immers opvallende gelijkenissen. In de aanstaande editie is een bezoek aan San Fransisco inbegrepen.

Er zijn 1500 Essential Schools in de VS, die zich verenigd hebben in The Coalition of Essential Schools. Elk jaar komen leraren en directeuren bij elkaar om kennis en ervaringen te delen in workshops en lezingen. Dit jaar is San Fransisco ‘the place to be’  en als bestemming aan deze boeiende reis toegevoegd. Daar staat de Fall Forum Conference op het programma.

Voorafgaand bezoeken we in Boston in drie dagen drie Essential Schools: Mission Hill, Parker School en The Boston Arts Academy. Elke school biedt een interessant programma aan, waarin The Ten Common Principles en hun betekenis centraal staan.  Tijdens klassenbezoeken ontmoet u krachtige leraren die autonoom hun eigen uitdagende curricula ontwerpen en praat u met leerlingen en studenten die gemotiveerd hun eigen grenzen verleggen. De excellente resultaten die de scholen behalen, zijn opmerkelijk en de toon van respect en fatsoen waarop leraren en leerlingen/studenten elkaar aanspreken dragen bij aan het uitnodigende leerklimaat.  ‘Dit is een plek, die meer dan de moeite waard is om elke dag naar toe te komen’, vertellen de leraren.

Uiteraard wordt in deze reis ook tijd ingeruimd voor sightseeing.  In Boston volgen we o.a. the Freedom Trail. In San Francisco zijn ‘highlights’ als Alcatraz en The Golden Bridge opgenomen in het programma.  Voor meer informatie over  en aanmeldingen voor deze inspirerende reis: zie  de folder met alles wat u hierover wilt weten.

Wilt u meer weten over Essential Schools?

Een professionele filmploeg was een jaar lang op de beroemde Mission Hill. Het resultaat is een boeiende film, die in 10 afleveringen verschijnt. De eerste delen zijn te bekijken op deze site. Elke twee weken vindt u op deze site een nieuwe aflevering.

Deel 1:           Waarom zijn wij hier?

Deel 2:          Het begin van een nieuw jaar

Deel 3 en 4: Leren omgaan met emotie, voorwaarde om te leren

Ook de lezing op een open avond op het NIVOZ  verzorgd door Ayla Gavins, directeur van Mission Hill,  het reisverslag van de inspiratieweek 2012 en een prachtige tekst van Colleen Dunn, studente op de Parker School, wordt u van harte aanbevolen.

Het reisprogramma

Woensdag 9 oktober: Kennismakingsbijeenkomst

Zondag 3 november: Vertrek vanaf Schiphol en verkenning van Boston
Maandag 4 november: The Mission Hill School
Dinsdag 5 november: The Parker Highschool
Woensdag 6 november: The Boston Arts Academy en vertrek naar San Fransisco
Donderdag 7 november: Schoolbezoek/ Verkenning San Francisco
Vrijdag 8 november: Op stap met leerlingen/ Verkenning San Francisco
Zaterdag 9 november: CES Annual Fall Forum
Zondag 10 november: CES Annual Fall Forum
Maandag 11 november: Vertrek naar Amsterdam
Dinsdag 12 november: Aankomst Schiphol

Woensdag 15 januari: Weerzien en terugkijken

Zakelijke informatie

Prijs: € 2995,- (o.b.v. een 2-persoonskamer), incl. vluchten transfers, conferentiekosten en Leerschool- begeleiding  voor, tijdens en na de reis, excl. reisverzekering en  maaltijden.  Op het Europees Platform kunt u max.€ 750,- p.p. subsidie  voor deze reis aanvragen.

Rikie van Blijswijk

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie