profiel

Bas Rosenbrand


Bas Rosenbrand
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Waak voor sociale pijn die lesgeeft aan sociale pijn hetkind.org/?p=59614

Ongeveer 7 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
EUDEC-conferentie ‘We Create The Future’, deze zomer in Soest

15 april 2013

Bas Rosenbrand

De EUDEC-conferentie  trekt jaarlijks 350 mensen uit binnen- en buitenland. Doel is het wereldwijd bij elkaar brengen, kennis delen en inspireren van mensen die zich verbonden voelen met het democratische onderwijsconcept. Dit jaar vindt de conferentie plaats in Soest, tussen 27 juli en 3 augustus 2013. Het thema is We Create The Future.  Ter plaatse zijn 150 verschillende workshops, maar ook lezingen en discussies. Het onderstaande filmpje uit 2011 geeft een indruk van wat er in Soest staat te gebeuren.

EUDEC (European Democratic Education Community) is een Europese non-profitorganisatie die democratisch onderwijs onder de aandacht brengt als onderwijsvorm voor alle democratische landen. De leden zijn individuen, scholen en organisaties verspreid over Europa.

Momenteel zijn er 43 democratische scholen aangesloten bij Eudec. De Eudec is opgericht in 2008. De oudste school, Summerhill uit Groot Brittannië, bestaat echter al vanaf 1923.

De democratische scholen hebben als gemeenschappelijk uitgangspunt dat het onderwijs vormgegeven wordt samen met de leerlingen. De leerling heeft een gelijkwaardige democratische stem binnen de schoolgemeenschap. Leerlingen vergaderen met elkaar over allerlei zaken die de school aangaan middels de schoolvergadering. Leerlingen zijn niet alleen zelfsturend ten aanzien van hun eigen leerproces  maar ook hebben zij een significante rol in het besturen van hun eigen school. Hierdoor leren zij vaardigheden te ontwikkelen die wij de ‘21 st century skills’ noemen. Dit zijn vaardigheden als verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en elkaar, problemen met elkaar oplossen, conflict hantering, budgetbeheersing, organiseren, ondernemerschapsvaardigheden, vergadertechnieken en persoonlijkheidsontwikkeling.

Daarnaast kiezen leerlingen vaker dan volwassenen ervoor om gebruik te maken van moderne technieken. Ze leren met en van elkaar onder begeleiding van docenten om hun talenten te ontdekken en vorm te geven aan hun eigen leerproces. Democratische scholen zijn scholen die door hun manier van werken modern zijn en de leerlingen voorbereiden op de toekomst.

Eens per jaar in de zomervakantie komen leerlingen, docenten en belangstellenden in democratisch onderwijs bij elkaar op de conferentie. Ook niet-leden kunnen deelnemen aan de conferentie.

De afgelopen jaren werd de EUDEC-conferentie bezocht door 300 tot 350 volwassenen en kinderen vanuit een groeiend aantal Europese landen, landen als Kroatië, Hongarije, Polen, Ukraine, Turkije, Griekenland, Italië, Zwitserland, Oostenwijk, Denemarken, Duitsland, België, Frankrijk, Spanje en Engeland.

In de zomer van 2013 zal er op het terrein van De Ruimte, Insingerstraat 39 in Soest een EUDEC-conferentie gehouden worden met als thema “We Create The Future”. De mix aan mensen van verschillende nationaliteiten maakt deze conferentie een inspirerend en leerzame ervaring voor iedereen die geïnteresseerd is in een andere vorm van  onderwijs.

De organisatie is in handen van een team afkomstig van verschillende democratische scholen in Nederland:

Ilja van Bemmel – Terra Incognita          Maaike van Mourik – Basisschool De Vallei

Sanne Piekema – De Ruimte Soest          Bas Rosenbrand – Nieuw initiatief: Lophi

Christel Hartkamp –De Kampanje           Pim Monquil – De Kampanje

EUDEC 2011

In 2011 vond de conferentie van EDEC plaats in Devon, Engeland. Een indruk van wat er toen gedaan en gezegd werd, is in het filmpje hieronder weergegeven.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie