profiel

Annonay Andersson


Annonay Andersson
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Waak voor sociale pijn die lesgeeft aan sociale pijn hetkind.org/?p=59614

Ongeveer 2 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
OnderwijsOrakels in vijf grote steden: géén voor- en tegenstanders, maar 1000 minuten over beter onderwijs

16 april 2013

Annonay Andersson

OnderwijsOrakels is een onafhankelijk initiatief om het gepolariseerde en vastgeroeste leenstelseldebat te doorbreken. Op dinsdag 23 april wordt er op vier onderwijspodia in héél Nederland (in Amsterdam, Nijmegen, Groningen, Delft en Utrecht) door tientallen ‘onderwijsorakels’ gesproken over beter, betaalbaar en toegankelijk onderwijs. Een OnderwijsOrakel is iemand met een mening over hoger onderwijs, dat kan iedereen zijn die zich betrokken voelt. Via Twitter en Facebook kan het initiatief gevolgd worden. Lees meer.

De 1000 minuten worden in Amsterdam op dinsdag 23 april om 8.30 afgetrapt door achtereenvolgend Louise Gunning, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam en Huib de Jong, Rector van de Hogeschool van Amsterdam. De rest van het programma is al goed gevuld en zal bestaan uit hoogleraren, promovendi, docenten, scholieren, studenten, ondernemers en andere experts. Binnenkort komt het programma in zijn geheel online. Zie ook www.onderwijsorakels.nl

Het initiatief OnderwijsOrakels maakt zich zorgen. Voor- en tegenstanders van het afschaffen van de basisbeurs openen niet het debat, maar nestelen zich in de loopgraven, voorbereidend op een scherp vuurgevecht. Een dergelijk conflict zet de verhoudingen op scherp en blokkeert het denken in oplossingen. In plaats daarvan is een dialoog nodig. Dit is daarom geen pleidooi voor of tegen een leenstelsel, maar een voorzet om de discussie te voeren over meer dan één oplossing.

Aan tafel!

De initiatiefnemers stellen voor om eerst goed voor ogen te hebben wat het probleem is dat opgelost moet worden en wat men wil bereiken. Het doel verhelderen en niet verzanden in discussies over de middelen om daar te komen. Als iedereen ontevreden is over de kwaliteit van het onderwijs dan zal meer geld niet voldoende zijn om dit te verbeteren. Misschien zijn er wel ideeën die de kwaliteit verbeteren en tegelijkertijd de betaalbaarheid en toegankelijkheid van het hoger onderwijs in stand houden.

Nieuwe oplossingen

Hiernaast stellen de organisatoren voor om het perspectief te vergroten, te brainstormen over andere oplossingen, door bijvoorbeeld over de grenzen te kijken. In België kennen ze een heel ander systeem en ook is er in het verleden gesproken over de studietax.

Hoe, wat, waar?

Op de website van OnderwijsOrakels worden de locaties snel bekend gemaakt.

8.30 – 12.30. Amsterdam, HvA Kohnstammhuis.
12.30 – 16.15 Nijmegen, CC3 Campus Radboud Universiteit
16.15 – 20.30 Groningen, locatie binnenkort bekend

Parallel:
20.30 – 23.40 Utrecht, De Drift.
20.30 – 22.30 Delft, locatie binnenkort bekend

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie