profiel

Koen Steeman


Koen Steeman
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Waak voor sociale pijn die lesgeeft aan sociale pijn hetkind.org/?p=59614

Ongeveer 3 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Meester Koen daagt zijn leerlingen uit: ‘Let the Twittergames begin!’

17 april 2013

Koen Steeman

Koen Steeman –  leraar in Cuijk – ontdekt met zijn twitteraccount @StartblokGroep7 steeds meer nieuwe mogelijkheden voor uitdagend onderwijs . Wat te denken van de Twitterquiz in combinatie met de 21st Century Skills? Zijn leerlingen zijn enthousiast en betrokken op de wereldoriëntatievragen. Kennisnet filmde de leerlingen, druk in de weer met twitter, teleoon en I-pad. ‘Het duurde best wel kort en het waren maar zeven vragen’. 

Ik ben nu al zo’n anderhalf jaar bezig om Twitter in de klas te gebruiken. In eerste instantie was het de bedoeling om twitter te gebruiken als communicatiemiddel naar ouders toe, maar al snel ontdekte ik samen met de leerlingen dat er veel meer mogelijk was.  Één van mijn meest recente ontdekkingen is de Twitterquiz. Sociale wereldoriëntatiemethodes staan vaak vol informatie en de thema’s zijn best interessant. Het enige probleem is dat de informatie plat is (het staat op papier, met hooguit een filmpje erbij). Zo waren wij in de klas bezig met het thema ‘gezond’ van de Grote Reis. Omdat ik de koppeling met de digitale leefomgeving met de leerlingen miste, heb ik een Twitterquiz over dit onderwerp ontworpen.

De leerlingen mochten tablets & telefoons meenemen en ik regelde laptopjes voor de leerlingen die dit niet hadden. De kinderen werden in groepjes ingedeeld en ze kregen vragen via de klassentwitter (@Startblokgroep7 ). Natuurlijk waren het wel vragen waarbij de 21st century skills van de leerlingen op de proef werden gesteld, bijvoorbeeld:

  • Hoeveel kcal (energie) zit er in één stuk Brownie? tip: voedingscentrum.nl
  • Noem een naam van een medicijn tegen astma & reply met een link waar ik het meteen kan kopen.
  • Welke twee ingrediënten van energydrink zijn volgens het filmpje slecht voor kinderen?
  • Je bent hier op vakantie. Hoe zeg je ‘ziekenhuis’ in de taal die zij spreken?
  • Reply met een foto waarop jullie doen alsof je superziek bent!

Iedereen was dolenthousiast en betrokken aan het werk. De leerlingen waren gemotiveerd, want hoe vaak mag je nu je telefoon in de klas gebruiken? Daarnaast waren ze bezig met het werken aan de 21st century skills (Waar vind ik informatie op internet? Wat is replyen? Is deze informatie betrouwbaar?) en tenslotte konden ze ook nog eens van elkaar in en buiten het groepje leren door goed te kijken op de klassentwitter.

Ik kan jullie proberen te overtuigen hoe betrokken de leerlingen waren, maar je kunt het het beste gewoon zelf bekijken. Kennisnet had namelijk ook mijn Twitterquiz ontdekt en kwam in de klas filmen. Als trotse meester laat ik jullie graag het resultaat zien. Laat je inspireren en deel het met anderen!

Koen Steeman is leraar groep 7 op Basisschool ’t Startblok in Cuyck.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie