profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Waar vind je de moed om licht te laten schijnen op de lastige adventsvakjes met de duistere verhalen?’ hetkind.org/?p=60931

Ongeveer 5 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Aftellen voor het onderwijsfestival in Driebergen: ‘Let’s start a fire’

24 april 2013

robvanderpoel

Harriët Kollen heeft zich de afgelopen maanden met ziel en zaligheid ingezet om  het Festival of Solutions ‘inhoudelijk’ van de grond te krijgen. Natuurlijk was ze niet de enige, want in de beweging naar 24 april zijn meer onderwijsmensen in actie gekomen. Vandaag – vanaf twee uur op landgoed De Horst – komt alles samen. Kollen stookt het vuurtje – kort voor de aftrap – nog een keer op met een eigen blogtekst.  ‘Let’s start a fire!’

Toen ik een tijdje terug na 25 jaar stopte met het onderwijs, was mijn vuur bijna gedoofd. 
Alle verplichtingen van bovenaf, de enorme administratieberg, het keurslijf, niet buiten de lijntjes mogen kleuren en het bedrijfsmatig werken doofden bijna al mijn passie.  Je leert het meest van fouten maken, maar wordt in het onderwijs vaak keihard afgestraft op dingen die niet goed gaan. Ik kon daar niks mee. Niet als leerkracht, niet als IB-er, bouwcoordinator, of directeur, niet als beleidsmedewerker en onderwijsconsultant. Op alle stoelen die er in en om het onderwijs te vinden zat ik en raakte ik verstrikt in regels en protocollen. Er bleef weinig ruimte voor mijn eigenheid. Ik ging als een robot functioneren en vond mezelf onherkenbaar. 

 Tegelijkertijd hield ik ook van onderwijs, de mateloze nieuwsgierigheid en leergierigheid van de kinderen hielden mij heel lang op de been. Waar ik uiteindelijk op stuk liep waren al die mensen die riepen: hou toch op met tegen de stroom inzwemmen,het verandert toch niet, de inspectie zegt dat het zo moet, zo doen wij dat nou eenmaal, zo hooooort het… Iets in mij zei dat het anders kon. Ik was er aan toe om van buiten naar binnen te kijken. Ik sloeg een nieuwe weg in en begon een zoektocht naar hoe het WEL kon.

Ik wist zeker dat er ook anderen bestonden die net als ik als een vis in het water waren in de onderstroom. Mensen met liefde voor het onderwijsvak en voor de mens. Ik zocht en ik vond. De ene na de ander kwam bovendrijven en op mijn beurt verbond ik al die mensen weer met elkaar. Door het contact met al die gelijkgestemden bloeide ik in no-time op. Mijn passie was terug.Ik maakte aan de lopende band afspraken met iedereen en bedacht nieuwe vormen van leren, waarbij inspiratie en co-creatie de boventoon voerden.

En toen, op een mooie voorjaarsdag, haalde ik ene Tjeu Seeverens van het station om te praten over zijn geweldige initiatief De Talent Academie. We hadden weinig tekst nodig en begrepen elkaar tussen de regels door. Tjeu vertelde over de Raad van Inspiratie in plaats van de Raad van Toezicht en mijn hart maakte een sprongetje. Een geestverwant! Die moet je koesteren, dacht ik, want die zijn zeldzaam. Tjeu had net het nieuwe boek Edushock in zijn tas, over creativiteit en innovatie in het onderwijs. Een geweldig praktisch boek. Later dat jaar was er een colloquium in Antwerpen rondom Edushock. Ik had verwacht dat mijn hele Twitter-timeline er zou zijn, maar alleen Tjeu en ik waren er als Nederlanders heen getogen. 

Na afloop sprak ik Dirk de Boe, één van de schrijvers. Ik stelde voor om het boek tot leven te brengen in de vorm van een event. Hij reageerde enthousiast. Hij had misschien niet verwacht dat ik het ook echt zou doen ghihi. Een Edushock Experience leek mij het ultieme feestje voor het onderwijs! Een geweldig nieuw geluid! Samen spelend leren! Studenten op het podium! Ik zag het helemaal voor me: een ruimte vol Onderwijzigers, leren van elkaar, iedereen gelijk. Met de geweldige, slagvaardige studente Lotte Rensen maakten we er een mooie happening van.

Guido Crolla, de godfather van out of the box-denken,trok veel studenten aan.
Kim Ravers maakte visueel verslag en
Diederik Vrijhoef ramde er in korte tijd een website uit,
Alain Baars maakte prachtige foto’s en
Jeroen Diks maakte het videoverslag.

Nog veel meer mensen droegen deze happening, te veel om op te noemen. Het event werd door Marcel Kesselring het Woodstock van het Onderwijs genoemd. Karin Winters noemde het een non-event en zegt dat het ook nu nog steeds nazindert, het grootste compliment dat ze maar kan geven.  Ik sloot die namiddag de Edushock Experience af met het uitdelen van aanmaakblokjes. Ik sprak de hoop uit dat het niet bij dit event zou blijven en dat het hierna door zou gaan…

Inmiddels zijn we een jaar verder en de vonken die er bij de Edushock Experience vanaf spatten hebben overal vuurtjes ontstoken. Het bleef een beetje stil, totdat Claire Boonstra al die vuurtjes verder opporde en aanblies. En nu laait er in de lentebries een lekker vreugdevuur. De afgelopen maanden hebben TjeuRusz Bisecker Vacca en ik samen met Claire ons netwerk binnenstebuiten gekeerd op zoek naar mooie, toonaangevende initiatieven en oplossingen.  We werden verliefd op onder andere BreekjaarGeen School, op EduDivers met MijnID, op Tanja Jadnanansing en Ingeborg Janssen-Reinen. Ook Maaike van Mourik  en Ronald Heidanus  inspireerden ons en Carola van Ierselhet Niekee , de Waag Society en ontelbaar veel anderen. We nodigden uit alle hoeken van het onderwijs mensen uit die laten zien wat er al allemaal gebeurt in het onderwijs. Jiske Walstra en de rest van het kernteam werkten achter de schermen keihard om onze gezamenlijke droom zichtbaar te maken. 
Operation Education verbindt alle losse initiatieven en geeft ze de ruimte om te stralen en anderen te enthousiasmeren. Het ene vuur steekt het andere aan. En zo zie ik het graag als directeur van Vuur&Vlam, onze tagline is niet voor niks ‘van NIET naar WEL’. 

Laten we dus samen fikkie stoken, hoe hoger hoe beter! 
Vuur is in de wijde omtrek zichtbaar, het is warm en geeft licht in de duisternis. Het Festival of Solutions is de spetterende opvolger van de Edushock Experience

. 
Let’s start a FIRE!

Harriët Kollen, Teamtrainer | Beslisbegeleider | Onderwijsspecialist | Conflictcoach | Social Engineer
Zie ook www.vuur-en-vlam.com

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie