profiel

Rikie van Blijswijk


Rikie van Blijswijk
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Film over Mission Hill, aflevering 7: ‘Een leergemeenschap realiseren én koesteren’

2 mei 2013

Rikie van Blijswijk

Deze zevende aflevering van de 10-delige documentaire ‘A Year at Mission Hill’  heet ‘Achter de schermen’ . Ze laat zien hoe betrokkenen de leergemeenschap in Boston realiseren én koesteren.  Elke dag vragen leerlingen op Mission Hill  zorg en aandacht en bieden zij het team gespreksonderwerpen die het leervermogen van alle betrokkenen raakt. De leraren zelf hoeven niet alleen antwoord te bieden. Er zijn meer volwassenen in de school; elk met hun eigen expertise en kwaliteiten.  ‘Ik houd van vragen’, zo wordt er gezegd. ‘Op andere scholen doet iedereen zijn eigen stuk. Hier zijn we met elkaar, met het hele kind bezig.’

De muziekdocente wijst erop dat iedereen zichzelf beschikbaar maakt voor de kinderen en alle collega’s. De secretaresse ziet kinderen regelmatig haar kantoor binnenstappen voor een praatje of een knuffel. Het is daarom dat Mission Hill een sterke leeromgeving kent, die empathie en respect uitstraalt naar alle betrokkenen. Het team laat een kind nooit in de steek, maar praten met elkaar hoe hij/zij betrokken blijft en erbij gehouden kan worden. Ook de studenten van de lerarenopleiding worden daarbij betrokken en ook door gesprekken daarin ondersteund. Hun eigen persoonlijke groei wordt aangewakkerd én hun perspectief op de betekenis van onderwijs verandert.

Werken met Ten Common Principles: 22 mei

Op woensdagmiddag 22 mei kunt u ‘Werken met hetkind‘. Vanaf drie uur verzorgt Rikie van Blijswijk in Driebergen de interactieve workshop ‘Scholen tot Meesterschap’. Daarin zal zij de uitgangspunten en de verworvenheden van The Essential Schools inbrengen in een dialoog over goed onderwijs in verbinding met de samenleving. Op deze middag op landgoed De Horst komen tien ‘Common Principles‘ tot leven, de basis waarop het dagelijks handelen in Boston is gebaseerd. Zij dienen als spiegel voor ieders eigen, concrete onderwijspraktijk en ontwikkeling. Aanmelden bij r.v.blijswijk@hetkind.org  De kosten zijn 20 euro.

Kijk voor meer kijk-, lees-, luister- en doebronnen over dit thema op deze website

Mission Hill K-8 School

20 Child Street  *Carolina Avenue Ramp Entrance* Jamaica Plain, Boston, MA 02130 www.missionhillschool.org

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie