profiel

Annonay Andersson


Annonay Andersson
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Streven naar volwassenheid: ‘Waar voel ik een grens bij het oplossen, voorzeggen, begeleiden, spiegelen en v hetkind.org/?p=60766

Ongeveer 16 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
School of One: gepersonaliseerd leren met behulp van unieke software

5 mei 2013

Annonay Andersson

School of One is een innovatief, adaptief concept. Volgens Alette Baartmans (projectleider OpenOnderwijsData) een concept met enorm veel potentie voor de toekomst van het onderwijs. Tijdens het Festival of Solutions in Driebergen verwees ze haar toehoorders naar de website. Waar gaat het over? Drie scholen in New York experimenteren rondom het vak wiskunde. Met behulp van speciale software wordt er een individueel rooster gemaakt, gebaseerd op leervoorkeuren en leerderingen, persoonlijke leerstijlen en specifieke methodes. Er is geen klaslokaal, maar een open ruimte met verschillende ‘leerhoeken’.  Individuele differentiatie wordt hiermee nog verder doorgevoerd en uitgewerkt. Dát maakt het concept zo vernieuwend. ‘School of one is an effort to shift the classroom experience away from an industrial school model and towards one that is organized around the needs of individual learners.’ 

Een introductie van ‘de school’ wordt gegeven in het filmpje hieronder.

‘There are 8 different ways in which students can learn, 5 of them are live, 3 of them are with computers.’

Klaslokaal – maar dan anders

De open ruimtes waarin de leerlingen op de School of One werken, maken dat er meerdere vaardigheden tegelijkertijd geleerd kunnen worden op verschillende plekken: individueel, met leraren, met software, met leerlingen of met virtuele leraren. Dit geeft leerlingen de vrijheid om te leren in hun eigen tempo en met hun eigen voorkeursmethode. Dat proces wordt niet overgelaten aan willekeur, maar wordt gestuurd door een software algoritme. Deze maakt een dagelijks, individueel rooster voor de leerlingen. Deze roosters worden getoond op grote monitors in de school, waardoor leerlingen altijd weten wat ze moeten doen en leraren weten welke leerlingen ze in hun lessen kunnen verwachten

Leraren – maar dan anders

Gedurende hun lessen, kunnen leerkrachten uitleg en instructies geven over één vak of onderwerp. Voor en na de les analyseren de docenten de data en kunnen ze het dagelijkse rooster zoals door de software gemaakt, eventueel aanpassen. De technologie binnen de school neemt een aantal administratieve taken van de leraren over, zoals lesstof plannen, opdrachten en toetsen afnemen en beoordelen. Hierdoor is er meer ruimte voor de leraren om de lessen inhoudelijk vorm te geven en tijdens de lessen leerlingen persoonlijk te helpen en ondersteunen.

Toetsen – maar dan anders

Leerlingen maken dagelijks online ‘quizzen’, een soort toets. Op basis van deze assessments krijgen leerlingen meteen een inzicht in hun voortgang. Ook leraren en ouders kunnen deze rapportages bekijken. Zo’n rapport geeft aan of de stof al beheerst is, maar kan ook adviseren dat de leerling een andere leerstijl gebruikt als de stof nog niet beklijft. Ook kan het ander lesmateriaal adviseren dat in de database aanwezig is. Hoe meer leerlingen de software gebruiken, hoe robuuster de leertrend en het rooster algoritme wordt.

Toekomst?

Op dit moment zijn er drie ‘middle schools’ (eerste en tweede klas middelbare school) die School of One gebruiken om hun wiskundelessen vorm te geven, zo’n 1500 leerlingen. Er zijn verschillende artikelen verschenen over het project, waaronder in de New York Times, Huffington Post en Time magazine. Daarnaast is er ook kritiek geuit. Is het systeem niet te adaptief? Bereidt dat leerlingen wel voor op een wereld die niet individueel adaptief is? Zo klinkt het tegengeluid. De ontwikkeling van een nieuw schoolprogramma wordt tenslotte hier samengevat als ‘innovation is a messy process’.

Brede onderwijsinnovatie

De School of One wordt in onderstaand fragment uit het programma ‘Changing the Odds’ in een breder kader van onderwijsinnovatie geplaatst. De noodzaak hiervan vatten sprekers samen:

‘You cannot have a superior democracy with an inferior education system.’

‘It’s really innovate or die – the American dream dies.’

Het schoolconcept wordt in één A4 hier uitgelegd. Een uitgebreidere brochure over de school is hier te vinden.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie