profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

We gaan het begrip 'volwassenheid' verder verkennen, zie ook nivoz-jaarthema en jaarprogramma: nivoz.nl/lezingen/jaart… twitter.com/nivoz/status/9…

Ongeveer 2 uur geleden op hetkind's Twitter via Twitter for iPhone

facebook
‘In het belang van het kind: bundel de krachten’

15 mei 2013

robvanderpoel

Geplaatst in: Partnerschap, Samenleving,

Wessel te Winkel stond met collega Marieke Galesloot twee dagen tussen honderd brugklassers van het Einstein Lyceum in Hoogvliet. Tussen jongens en meisjes die worstelen met hun ‘ identiteit’, op een school die door een reorganisatie in een onrustige dynamiek terecht was gekomen. Wat kun je ‘als buitenstaander’ doen? Namens FC de Krachtpatsers sloegen zij handen ineen met de Creation Factory, met YoungWorks en met de mentoren van de school. Alles om het leerklimaat veiliger te maken en de kinderen een positieve impuls te geven. Zijn blog: ‘In het belang van het kind: bundel de krachten.’

“Dag schoonheid, hoe is het met je?”.

Het is 08.00 uur in Hoogvliet. De dienstdoende conciërge, zichtbaar verrast door het onorthodoxe welkom, kijkt Marieke met een typische maandagmorgenblik aan. Snel herpakt hij zich en antwoordt: “Heel goed schat, dank je”.

Deze eerste ontmoeting is de start van twee hele mooie dagen. Door een reorganisatie op de school zijn veel brugklassers na een half jaar in een andere, nieuwe klas terechtgekomen. Het gevolg is dat de groepsdynamiek op school negatief beïnvloed is. Pestgedrag is op het Einstein Lyceum een veelvoorkomend probleem. Leerlingen hebben niet altijd meer vertrouwen in elkaar en worstelen met hun nieuwe ‘identiteit’.

Wat kun je op zo’n moment doen om het klimaat in de brugklassen positief te beïnvloeden? Hoe zorg je ervoor dat de sociaal-emotionele ontwikkeling van deze jonge leerlingen een positieve impuls krijgt?

Onze oplossing? Krachten bundelen en in zo’n kort mogelijke tijd zo veel mogelijk van deze kinderen gaan houden. Namens FC de Krachtpatsers ga ik met de mensen van Creation Factory en YoungWorks aan de slag. We ontwerpen een tweedaagse training voor 100 brugklassers (vmbo, havo, vwo). Twee belangrijke vragen staan centraal: Wie ben ik en wat wil ik individueel? En: wie zijn wij en wat willen wij gezamenlijk?

Het wordt een programma waarin wordt gedanst, gehuild, gelachen, gezongen, gerapt, geschreeuwd, gedeeld, gevierd en erg veel gespeeld. Met veel levendige, creatieve werkvormen worden de brugklassers uitgedaagd na te denken over waar ze goed in zijn, waar ze trots op waren en welke dromen ze hebben voor de toekomst.

De mentoren van het Einstein Lyceum krijgen een vrije rol. Even niet lesgeven en streng zijn, maar vooral: meedoen! Een van de werkvormen is het tekenen van je levenslijn. Brugklassers denken na over hun leven tot nu toe.  Ze schrijven op wat ze allemaal hebben meegemaakt, hoe klein of groot ook.

Mentor Kevin van der Velde:
‘Een van de werkvormen die mij het meest is bijgebleven is de levenslijn. Vooral omdat ik mentor ben van 40 brugklassers. Het verbaasde mij hoeveel sommige leerlingen in de afgelopen 12 jaar al hadden meegemaakt. Het verbaasde mij nog meer dat de leerlingen hier zo open over konden praten. Dit is met dank aan de trainers die een open sfeer en veiligheid creëerden door zelf mee te doen in de opdrachten en open te vertellen over zichzelf. Leerlingen ervoeren dat ondanks dat ze elkaar dagelijks zien, ze elkaar eigenlijk niet goed kenden.’

Naast opdrachten voor elke individuele leerling gaan we ook in op de brugklassers als groep. Wat kenmerkt hen nou als groep leerlingen? Wat vinden zij nou passen bij hun klas?  Elke klas vindt een thema waarmee zij zich als klas het beste kunnen verbinden, waar ze echt voor wil gaan. “Dit zijn wij en hier staan we voor”. Klas 1V kiest ‘vriendschap’.

Waar sommigen aan het begin van de tweedaagse nog moeizaam met elkaar overweg kunnen, staat er aan het einde  tweedaagse een hechte groep. Iedereen hoort erbij.
Als klap op de vuurpijl moet elke klas een act verzinnen en opvoeren. Dat gebeurt voor de rest van alle brugklassen. Superspannend natuurlijk en helemaal in deze leeftijdsfase! Eén klas heeft een rap gemaakt met twee heren voorop, waarbij de rest van de klas hen voorziet van de noodzakelijk beat met handen en voeten. Ze staan er als één team, met z’n allen neervallend bij het slotakkoord.

Toch gaat het allemaal ook niet vanzelf. De opdrachten en ook vooral de sneeuw op het schoolplein zorgt ervoor dat het pestgedrag open en bloot op tafel komt te liggen, gedrag waar veel brugklassers last van haebbend. Pesters en gepesten lopen door elkaar heen en het is  vaak niet duidelijk wie nou wie aan het pesten is.

In de pauze van dag één is er een jongen gepest. Hij is door een groepje uit een andere klas flink bekogeld met waterballonnen en raakt hier flink van overstuur. In de klas, waar de meeste van het groepje pesters aanwezig zijn, wordt dit besproken. Wat blijkt? Voor meer dan de helft van de klas is het een bekend verhaal om gepest te worden. De meeste van hen doen het ‘gewoon maar’  om erbij te horen. Dit is een moment waarop het hart openspringt, tranen worden gelaten en er een echte verbinding onderling tot stand komt.

Uiteindelijk besluit de klas met elkaar een flip-over vel te vullen met mooie tekeningen en woorden voor de gepeste jongen.

In deze twee dagen valt mij de enorme wijsheid en kracht van deze leerlingen op. Eén klas is het niet gelukt om een gemeenschappelijke act in te studeren. Dit komt, zeggen zij, vooral door de heftige en verbindende thema’s die aan bod zijn gekomen. Maar op het laatste moment gebeurt er ineens wat. Eén leerling vindt het zo jammer dat ze heldhaftig besluit om dan maar in haar eentje alle brugklassen toe te zingen. Er volgt een prachtig kwetsbaar liedje. Het is misschien niet altijd even zuiver, maar ze staat er toch echt. Een beeld dat iedereen zich zal blijven herinneren. Het is misschien het mooiste affiche van deze twee dagen.

‘Sta voor jezelf en voor elkaar. Durf te leren en durf ervoor te gaan. Niemand houd je tegen.’

Als begeleider kijk ik terug op twee hele mooie dagen. Vol trots en thumbs-up voor de leerlingen. We zijn blij en voelen ons vereerd dat we deze helden hebben leren kennen. Doordat de mentoren actief mee deden, konden we zaken die naar de oppervlakte kwamen, goed borgen. Met hulp van Joris Olde Rikkert van the Creation Factory wordt er in Hoogvliet verder op voortborduurd.

Mentor Kevin:
‘De trainers lieten hun ‘spierballen’ zien tijdens deze intensieve twee dagen. Het doel om de brugklassers dichter bij elkaar en zichzelf te brengen is behaald. En ik ervaar in mijn lessen hier nog steeds de voordelen van. Zo hangt er in mijn klaslokaal een fotocollage van deze tweedaagse met de verwachtingen van de leerlingen naar elkaar en naar de mentor. De trainers hebben voor ons een nieuwe start gegeven en de leerlingen hebben handvatten gekregen om als groep dit jaar tot een succes te maken.’

Wessel te Winkel van FC de Krachtpatsers.
Aan het artikel werkten mee: Marieke Galesloot (FC de Krachtpatsers), Michiel Stadhouders (YoungWorks) en Joris Olde Rikkert (The Creation Factory). Aan de tweedaagse werkten nog tien trainers mee.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie