profiel

Annonay Andersson


Annonay Andersson
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter
facebook
Zuid-Korea en Finland beiden topscoorders in onderwijs: hoe zijn ze beide goed?

16 mei 2013

Annonay Andersson

Dinsdag 14 en woensdag 15 mei reisde Pasi Sahlberg door Nederland om onderwijsbetrokkenen te inspireren met zijn ‘Finnish lessons’ én om zich nu ook door Nederland te laten inspireren. Volgende week verschijnt er een samenvatting van al zijn bezoeken en lezingen. Vandaag vast een highlight van zijn Masterclass gisteren in Driebergen op landgoed De Horst. Een vergelijking tussen twee ‘hoogscorende’ onderwijslanden: Zuid-Korea en Finland. Beide toppers op het gebied van schei-, natuur-, en wiskunde, maar via een hele andere weg en cultuur.

Sahlberg ziet ze vaak voorbijkomen: de nieuwe ‘toeristen’ in Finland. Allemaal komen ze ‘het beste’ onderwijssysteem bekijken, maar dan zijn ze volgens Sahlberg aan het verkeerde adres. Hij staat daar heel realistisch in. ‘We weten niet of wij het beste systeem hebben. Bedenk dat jullie het hier heel goed hebben gedaan en nog doen. Dat betekent niet dat sommige dingen niet beter kunnen, maar onthoud vooral dat er veel goed gaat.’ Hij wil niet pretenderen dat andere landen hun systeem kunnen kopieren en hetzelfde effect zullen krijgen. Integendeel, hij hoopt dat men zich laat inspireren, de informatie verwerkt en op een eigen manier in de eigen praktijk toepast.

De onderwijsdenker laat het publiek zien dat er meerdere wegen te bewandelen zijn en onderwijs in ieder land een unieke context heeft. In een reeks van de CNN ‘Restoring the American Dream: Fixing Education’ laat de Amerikaanse zender zich inspireren door twee ‘topscoorders’ in onderwijsland: Zuid-Korea en Finland.

Zuid-Korea

In Zuid-Korea is het hele systeem gericht op testen, en dan vooral de eindtest die als toegangspoort dient voor het beste hoger onderwijs. Kinderen brengen er veel tijd door op school en studeren ook ’s avonds vaak door. Gezinnen besteden gemiddeld 20% van hun inkomen aan het buitenschoolse, extra onderwijs van de kinderen. Dat gaat zelfs zo ver, dat er nu inspecties zijn die scholingsinstituten controleren dat zij op tijd dicht gaan en niet doorgaan na 22:00 uur. In onderstaand filmpje de introductie van het Zuid-Koreaanse onderwijs zoals gezien door de ogen van de Amerikaanse nieuwszender.

Finland

Hoe verhoudt Finland zich dan tot Zuid-Korea? Er wordt relatief juist minder tijd doorgebracht op school, er is geen gestandaardiseerd testsysteem en de kinderen gaan pas naar school op 7-jarige leeftijd. De leraren zijn goed opgeleid, maar in Finland hebben de leraren meer autonomie.

Hieronder het tweede deel van het programma waarin een kenschets van het Finse systeem wordt gemaakt en Sahlberg aan het woord komt.

 ‘On the surface, Finland’s education is the ultimate slacker. They don’t start school until they are seven years old and they have far less homework than in other countries.’ Finland als de ultieme lanterfanter op onderwijsgebied, maar schijn bedriegt, zo duidt het filmpje.

Stichting De Brink en Onderwijs Maak Je Samen (OMJS) organiseerden de activiteiten rondom Pasi Sahlberg in mei. In navolging van ‘Finnish Lessons’ is er nu een nieuw boek verschenen: ‘Van eiland naar WIJland, collegiaal leren in de praktijk’. In deze publicatie met een voorwoord van Salhberg gaan zij dieper in op het organiseren van een lerende organisatie.

De foto in dit artikel is van Mark Verlijsdonk in opdracht van OMJS Multimedia.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie