profiel

Martha Nussbaum


Martha Nussbaum
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Vier jaar en ze had nu al het gevoel dat ze tekortschoot’ hetkind.org/?p=60202

Ongeveer 3 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Martha Nussbaum in Leusden én Den Haag: over belang van onderwijs met werelds perspectief

19 mei 2013

Martha Nussbaum

Op donderdagmiddag 27 juni 2013 geeft Martha Nussbaum een lezing aan het Instituut voor Social Studies (ISS) in Den Haag, met als titel ‘Education in the global context: an exercise in building understanding and concern, empathy and sympathy’. De bijeenkomst vindt plaats in de aula en begint om 13.30 uur. Lees hier over mogelijkheden tot aanmelding.  Nussbaum (1947) is hoogleraar filosofie en publiciste, en eredoctor van de universiteit.  Ze wordt door The New York Times gekwalificeerd als de belangrijkste vrouwelijke intellectueel van de Verenigde Staten. In ‘Niet Voor De Winst’ hield zij een vurig pleidooi voor socratisch onderwijs, voor een opvoeding tot kritisch, goed geinformeerd, onafhankelijk en empathisch, democratisch burgerschap. Ze is vier dagen eerder – op zondagmiddag 23 juni – ook in Leusden.

Omgang met ‘liberal arts’ is noodzakelijk, stelt Nussbaum in haar laatste boek. Overal worden de kunsten, de niet-exacte vakken en de geesteswetenschappen wegbezuinigd. De filosoof Tagore in India en John Dewey in Amerika zijn door hun socratische dialogen lichtende voorbeelden. Maar ook tal van experimenten en onderwijshervormers komen aan de orde met voorbeelden en toepassingen. Geen concrete lesmethoden, maar een pleidooi voor een algehele mentaliteitsverandering. Leerlingen dienen te worden uitgedaagd tot competente, kritische burgers in een complexe wereld. De praktische voorbeelden van scholen over de hele wereld maken haar bedoelingen duidelijk.

On 27 June, ISS-fellow Martha Nussbaum will give a lecture on

 

‘Education in the global context an exercise in building understanding and concern, empathy and sympathy’.

The lecture will be followed by a panel discussion with Martha Nussbaum. Other panelists include:

The moderator is Linda Johnson, Executive Secretary of ISS

Registration

Please fill in this form to register your attendance.

“Students also need to develop a knowledge of the world, an increasingly complicated interlocking world. This includes a knowledge of world history, the major world religions and ethnic traditions. What really brings these aspects to life is the training of the imagination. We’re all born with the capacity to imagine the point of view of another person, but we typically don’t develop it, we use it very narrowly, just trying to imagine how to get what we want from other people. We need to broaden and deepen our imagination by learning how the world looks from the point of view of people different from ourselves and often distant from ourselves, if we’re to make intelligent choices. The accent should always be on a cultivation of imagination relative to the particular blind spots that any culture is likely to have.” Martha Nussbaum in conversation with Linda Johnson in Forum Magazine (EAIE), summer 2012 

Nussbaum op zondagmiddag 23 juni, óók in Leusden

Op 23 juni is er in Leusden – op de Internationale School voor Wijsbegeerte – een lunch en een lezing van Nussbaum. Ze spreekt daar over  haar laatste boek: De nieuwe religieuze intolerantie. Een uitweg uit de politiek van de angst, dat onlangs bijuitgeverij Ambo verscheen. 

Hoe komt het dat sommige kranten de moord op 77 Noren toeschreven aan islamitische extremisten, totdat duidelijk werd dat een rechtse terrorist de dader was? Waarom werden in Zwitserland, een land van vier minaretten, middels een referendum de bouw van moskees verboden? Hoe kan het dat het plan voor een cultureel centrum voor moslims op Manhattan leidde tot een verhit politiek debat in de Verenigde Staten?

In haar nieuwe boek analyseert Martha Nussbaum een groot aantal voorbeelden van intolerantie ten opzichte van religieuze minderheden – en dan met name ten opzichte van moslims. Ze laat zien dat in al deze gevallen angst voor het andere en onbekende een belangrijke drijfveer is. Geïnspireerd door de filosofie, geschiedenis en literatuur formuleert zij een uitweg uit de greep van angst. Respect voor andermans gewetensvrijheid is daarbij van cruciaal belang, en de bereidheid anderen te gunnen wat we voor onszelf verlangen.

Voor meer informatie, klik hier.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie