Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Streven naar volwassenheid: ‘Waar voel ik een grens bij het oplossen, voorzeggen, begeleiden, spiegelen en v hetkind.org/?p=60766

Ongeveer 14 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Tips van Jan Verweij, de Leraar-van-het-Jaar: ‘Hoe word je een betere leraar? Geef je op!’

26 mei 2013

Jan Verweij

Filosofiedocent Jan Verweij van het Sint Odulphuslyceum in Tilburg is al meer dan een half jaar Leraar van het Jaar in het voortgezet onderwijs. Wat heeft de titel hem gebracht en hoe heeft zichzelf zijn taak als ambassadeur van het onderwijs tot nu toe ingevuld? Maar ook op vragen als Wat is goed onderwijs? en Hoe word je een betere leraar? liet hij zijn gedachten gaan.  ‘Ik ben ervan overtuigd dat je alleen kunt uitblinken met behulp van je collega’s. Zo’n titel zegt dus ook iets over de school als geheel.’

In oktober werd Verweij vlak na zijn benoeming geïnterviewd door Omroep Brabant. In dat filmpje zei hij dat hij als ambassadeur van het onderwijs door Nederland zou gaan reizen om te vertellen wat er zo leuk is aan het onderwijs, maar ook wat er nog verbeterd moet worden. Voor Trouw werd Verweij nu, een aantal maanden na zijn benoeming, geïnterviewd. Annonay Andersson geeft een samenvatting van het interview.

Hoewel Verweij in eerste instantie niet veel zag in een nominatie voor de prijs, liet hij zich door zijn school overhalen, omdat hij inzag dat het voor de school veel zou kunnen betekenen. Verweij gelooft in excelleren – het uitblinken en je best hiervoor doen, maar niet alleen. ‘Ik ben er namelijk van overtuigd dat je alleen kunt uitblinken met behulp van je collega’s. Zo’n titel als Leraar van het Jaar zegt dus wel degelijk ook iets over de school als geheel.’

Wat is goed onderwijs?

De filosofiedocent merkt dat hij door alle bezoeken, interviews en voordrachten goed heeft moeten nadenken over zijn invulling van het onderwijs en de visie hierachter.

Als ambassadeur moet je namelijk een mening hebben over het onderwijs. En dat niet alleen: je moet er een uitgesproken mening over formuleren. Daarmee doel ik niet op een visie, maar een onderbouwde visie. Dat je daartoe wordt aangespoord, en nu ga ik iets gevaarlijks zeggen, dat je een betere docent wordt.’

Hij gaat zelfs zover door te stellen dat: ‘Binnenkort ga ik een workshop geven over hoe je beter in je vak wordt en één van de tips die ik geef, luidt dan ook: geef je op voor Leraar van het Jaar.’

Wat staat er voor de komende tijd voor de drukke leraar op de agenda? Op 27 mei een vergadering bij De Lerarenkamer in Utrecht en een afspraak met de VO-raad. Moge hij meer mensen inspireren beter te worden hun vak.

Lees hier het hele artikel. Bekijk alle filmpjes over de docent alsmede andere artikelen die over hem verschenen.

 

Jan Verweij is leraar van het jaar VO. Hij geeft les op het St-Odulphuslyceum in Tilburg (in filosofie, humaniora en trivium) en op Tilburg University. Daarnaast geeft hij lezingen filosofie cursussen. 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie