profiel

Joseph Kessels


Joseph-Kessels
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

We gaan het begrip 'volwassenheid' verder verkennen, zie ook nivoz-jaarthema en jaarprogramma: nivoz.nl/lezingen/jaart… twitter.com/nivoz/status/9…

Ongeveer 2 uur geleden op hetkind's Twitter via Twitter for iPhone

facebook
Joseph Kessels hoopvol: ‘Het lijkt alsof de professionele ruimte het leraarsvak aantrekkelijk maakt en het aanzien teruggeeft’

27 mei 2013

Joseph-Kessels

Het zijn de vakbekwame, bevlogen leraren die het verschil maken, schrijft Joseph Kessels in zijn laatste column. ‘We zien dat telkens weer tussen sterke en zwakke scholen en zelfs binnen scholen.’  Kessels is volgend schooljaar een van de sprekers in de nieuwe inspirerende serie Onderwijsavonden van hetkind. Hij is hoogleraar Opleidingskundig Leiderschap van de Open Universiteit  In zijn blog klinkt hoop en vertrouwen door.  ‘Het lijkt alsof de professionele ruimte het leraarsvak aantrekkelijk maakt en het aanzien teruggeeft wat in de ogen van velen verloren is gegaan. Vermoeidheid, uitputting en cynisme maken plaats voor betrokkenheid, uitdaging, bevlogenheid, sociale ondersteuning en plezier in het werk.’

Gerommel in de ruimte

Fantastische leraren maken fantastisch onderwijs. Het is niet het gebouw, de methode, noch de schoolleiding, maar het zijn de vakbekwame, bevlogen leraren die het verschil maken. We zien dat telkens weer tussen sterke en zwakke scholen en zelfs binnen scholen.

Willen leraren het beste van zichzelf laten zien, dan moeten zij de mogelijkheid hebben om invloed uit te oefenen op de inhoud en de inrichting van hun werk. Dat is nodig, omdat ze zelf het belangrijkste instrument vormen waarmee zij hun vak uitoefenen. Bij de uitvoering van ingewikkeld werk zal verruiming van de regelmogelijkheden het gevoel van stress verminderen en aanzetten tot werkmotivatie en leren. Vooral als dit plaatsvindt in het stimulerende gezelschap van gelijkgestemde collega’s en leidinggevenden. Vermoeidheid, uitputting en cynisme maken plaats voor betrokkenheid, uitdaging, bevlogenheid, sociale ondersteuning en plezier in het werk. En dat vormt een gezonde basis voor persoonlijke groei, professionele ontwikkeling en de verbetering van het onderwijs.

Leraren moeten daarom invloed kunnen uitoefenen, niet alleen op de onderwijsinhoud en de inrichting van het onderwijs, maar ook op hun eigen professionele ontwikkeling. In Nederland noemen we dat de professionele ruimte. In de beleving van veel leraren is hun professionele ruimte steeds verder ingeperkt en door anderen ingevuld. Sommigen ervaren weliswaar nog de ruimte om zelf scholing te volgen, maar door het gebrek aan tijd maken ze er geen gebruik van.

De Onderwijscoöperatie, de minister, de sectorraden en de Inspectie zien het belang van zeggenschap van leraren over hun werk in. Voorbeelden uit Finland en Vlaanderen spreken iedereen aan. Daar gaat een minimum aan extern toezicht en nauwelijks landelijk gestandaardiseerde toetsen als opgelegde norm toch samen met hoge prestaties van leerlingen. Het lijkt alsof de professionele ruimte het leraarsvak aantrekkelijk maakt en het aanzien teruggeeft wat in de ogen van velen verloren is gegaan.

Lees verder.

Joseph Kessels is hoogleraar Opleidingskundig Leiderschap aan de Open Universiteit en werkzaam bij LOOK – Wetenschappelijk Centrum Leraren Onderzoek (voorheen het Ruud de Moor Centrum). Hij is sinds 2000 ook als hoogleraar Human Resource Development verbonden aan de Universiteit Twente. 

Lees hier welke sprekers naast Joseph Kessels in de nieuwe reeks onderwijsavonden van 2013-2014 naar het NIVOZ komen.  

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie