profiel

Ady Hoitink


adyhoitink
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Steeds opnieuw paste ik de buitenwereld aan naar hun belevingswereld’ hetkind.org/?p=51218

Ongeveer 4 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Poll over diversiteit: ‘Uitgaan van verschillen of omgaan met verschillen?

7 juni 2013

adyhoitink

Ady Hoitink stuurt een diversiteitspoll. Zes vragen die duidelijk maken of je geïnteresseerd zou zijn in een programma met de Britse hoogleraar Tony Booth. Is diversiteit een kernwaarde van je school? Wil je dat alle kinderen zich welkom voelen en profiteren van je onderwijsaanbod en van elkaar? Willen jullie niet ‘omgaan met’ verschillen, maar ‘ uitgaan van’ verschillen? Op dinsdag 11 juni is er een kennisdiner met Booth in Amersfoort (17 uur), de volgende ochtend (9.30 uur) gevolgd door een Masterclass en de oprichting van het North Sea Network of Inclusive Education op de Fontys Hogeschool in Tilburg.  Stel jezelf de vragen en lees verder over Booth en de mogelijkheden.

1 Is diversiteit een kernwaarde van je school?  Ja — Nee

2. Wil je dat alle kinderen zich welkom voelen en profiteren van je onderwijsaanbod en van elkaar? Ja — Nee

3. Willen jullie niet omgaan met verschillen maar uitgaan van verschillen? Ja —Nee

4. Bereiken jullie al best een aantal mooie dingen op het gebied van intercultureel en passend onderwijs? Ja—Nee

5. Vind je dat specialisten zeker thuis horen in je school, maar dan wel passend binnen jullie schoolbeleid en samen met jullie team? Ja—Nee

Heb je op alle vragen JA geantwoord? Niet schrikken, maar dan ben je volgens internationale definities een inclusieve school!

Inclusie is het streven naar een samenleving die niemand uitsluit. Waar je samen met anderen opbouwt wat je nog te leren hebt, uitbouwt waar je talenten liggen, en compenseert wat je nooit zal kunnen. Een inclusieve school stelt diversiteit centraal in haar beleid, cultuur en praktijk. Dat betekent dus niet dat speciale voorzieningen of experts worden afgeschaft. Ze worden wel ondersteunend aan het leren van alle kinderen. Als je passend onderwijs zo opvat, zoek je steeds naar oplossingen vanuit de vraag: hoe kan ik mijn onderwijs aanpassen aan de behoeften van dit kind, op zo’n manier dat alle kinderen er van profiteren. Handelingsgericht werken zoals het bedoeld is!

Als je nu meer wilt weten, laat je dan inspireren door Tony Booth. Tony Booth is een Britse hoogleraar die de Index voor Inclusie heeft ontwikkeld (www.indexvoorinclusie.nl). Hij vertrekt vanuit de opdracht van de 21e eeuw om kinderen te leren omgaan met diversiteit en om een samenleving te creeren die niemand uitsluit. Hij heeft diep nagedacht over het beleid, de cultuur, het curriculum en de onderwijspraktijk van een inclusieve school. En hij kan geweldig vertellen én luisteren.

6. Kun je op 11 of 12 juni?  Ja —Nee

Schoolleiders, bestuurders en begeleiders die willen werken aan een inclusieve schoolcultuur (dus aan een school waar diversiteit het uitgangspunt is voor kinderen, ouders en team) zijn welkom op het Kennisdiner op 11-6 van 17-20 uur bij PCBO Amersfoort (basisschool Kon Tiki).

Dezelfde professionals maar ook ouderorganisaties die méér willen en zich misschien wel willen verbinden met anderen die hetzelfde nastreven in Nederland, Vlaanderen, Engeland en Wales, zijn van harte welkom op 12 juni om 9.30 – 12.00 uur. Bij Fontys in Tilburg is er dan een Masterclass en de oprichting van het North Sea Network of Inclusive Education. Naast een aantal scholen zijn daar de OSO-opleidingen, Vlaamse hogescholen en universiteiten, enkele inclusieve zorgorganisaties en stichting Perspectief aanwezig.

Meer info en aanmelden: http://perspectief.org/projecten/hinderpaal-mijlpaal/aanmeldformulier-tony-booth

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie