profiel

Alexandra van der Hilst


alexandravanderhilst
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter
facebook
Fantastisch Kinderfilm Festival: spelen met vorm, kleur, beweging, beeld en geluid

27 juni 2013

alexandravanderhilst

Op het Fantastisch Kinderfilm Festival zien en beleven kinderen verhalen door ernaar te kijken en maken zelf filmpjes vanuit hun eigen fantasie. In de interactieve ‘speeltuin’ ontdekken ze hoe dingetjes in elkaar zitten, verkleden ze zich, prutsen, friemelen en rommelen. Alexandra van der Hilst, mede oprichter van AB3, is op de première van het FKF ‘Winkelwarenhuisfestival’  in de oude koekjes Verkadefabriek en omgebouwd tot bioscoop, theater en eetgelegenheid. Zij deelt haar ervaringen.

Tessa van Grafhorst en Remke Oosterhuis zijn de artistieke motor achter het festival. ‘Met de beschikbare materialen en installaties, en waar nodig hulp, maken ze hun eigen verhalen en opnames. Om te delen met andere kinderen, hun (groot) ouders, of leerkrachten.’

Kinderen in de rol van kijker en maker

Bij het Fantastisch Kinderfilm Festival kunnen kinderen naast het kijken naar films, in een interactief landschap met camera’s, ook hun eigen fantasie omzetten in eigen filmpjes. Kinderen ervaren beeldtaal op een andere manier, namelijk zowel van de kant van de kijker als van de maker. Een waardevolle schakel in de ontwikkeling van creativiteit.

Reizend door het land

Het Fantastisch Kinderfilm Festival is begonnen als Amsterdams kinderprogramma van het Imagine Film Festival. In tien jaar heeft het FKF zich ontwikkeld tot reizend zelfstandig festival. In februari 2013 vond het Fantastisch Kinderfilm Festival plaats in EYE Amsterdam. Daarna reisde het FKF langs twaalf filmhuizen in den lande. Liselotte van der Burgt is zakelijk leider. Zij begeleidde het FKF in eerste instantie vanuit haar functie bij het Imagine Film Festival en was vanaf het begin enthousiast over de aanpak van het FKF. Inmiddels staat zij aan het roer bij beide festivals en niet zonder succes. Sinds februari heeft het FKF 9.500 bezoekers gehad en lopen al aanvragen voor het volgende seizoen.

Tessa van Grafhorst en Remke Oosterhuis, de artistieke motor achter het FKF:

‘We willen met dit festival kinderen verhalen gevat in film laten beleven op een intense manier. Dieper en actiever dan wanneer ze thuis naar een film zitten te kijken of naar de bioscoop gaan. Kinderen hebben behoefte om dat wat ze horen en zien actief om te zetten in hun eigen spel en creativiteit. Ons programma nodigt kinderen uit tot verbeelden. In een speciaal ontworpen interactief landschap hebben ze de ruimte om te spelen met vorm en kleur, geur en smaak, beweging, beeld en geluid. Met de beschikbare materialen en installaties, en waar nodig hulp, maken ze hun eigen verhalen en opnames. Die delen ze weer met andere kinderen, hun (groot) ouders, of leerkrachten. Door deze werkwijze vormen we een schakel in de ontwikkeling van creativiteit en verbeeldingsvermogen.’

Verbindend thema

Het Fantastisch Kinderfilm Festival doet dit alles door middel van een verbindend thema. Dat vormt het uitgangspunt voor de geprogrammeerde films en het interactieve landschap. Het landschap en de materialen worden ontwikkeld in samenspraak met ontwerpster Saskia de Valk. Onder haar aanvoering wordt alles gemaakt door een team van bouwers op een manier zodat kinderen er zelf van alles mee kunnen doen zonder dat het stuk gaat. Voor het komende schooljaar wordt ‘Kleine Keukenkunsten’ (werktitel) het thema, voor kinderen van 2 tot 9 jaar. Het thema is in alles terug te vinden, de materialen, installaties, het artwork, het decor en de workshops.

Scholen

Voor scholen biedt het FKF een speciaal programma. In een docentendag wordt uitleg gegeven over het thema en worden de bijbehorende lesbrieven besproken. De lesbrieven bevatten een raamwerk voor de aanpak, daarbinnen heeft iedere leerkracht veel ruimte om dat naar eigen inzicht uit te werken. Voorafgaand aan hun bezoek aan het FKF spelen de leerlingen een paar weken met het thema op hun eigen school. Onderdelen van het thema kunnen worden verweven in de reguliere lessen van de school. Daartoe levert het FKF tevens een bijbehorende materialenkist.

Lees verder op de nieuwsbrief van AB3, waarin ook een korte filmimpressie van het Fantastische Kinderfilm Festival 2013 is opgenomen.

AB3 staat voor Actie, Bewustzijn, Betrokkenheid en Bundeling en is opgericht door Ben van der Sanden en Alexandra van der Hilst

Foto’s: website van het Fantastisch Kinderfilm Festival

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie