profiel

Rikie van Blijswijk


Rikie van Blijswijk
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Lars werd gepest op school en mijn zoon was één van de daders’ hetkind.org/?p=57027

Ongeveer 12 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Pionieren in onderwijsvernieuwing op de Universiteit Utrecht

28 juni 2013

Rikie van Blijswijk

Om onderwijsvernieuwing meer prestige en daadkracht te geven, stelt de Universiteit Utrecht sinds 2011 elk jaar zeven teaching fellows aan: voor elke faculteit één. De acht benoemde excellente docenten krijgen gedurende 2 jaar een voortrekkersrol in het vernieuwen van onderwijs binnen hun faculteit. Ze zijn voor hun collega’s een voorbeeld en inspiratie en krijgen meer ruimte voor hun onderwijsprojecten. Tine Béneker is de eerste teaching fellow van de faculteit Geowetenschappen en zwaait in september na twee jaar af. Ze kijkt in dit artikel terug op de opzet van de nieuwe 2-jarige master Geografie: communicatie en educatie. ‘Je zit in een luxepositie als je jouw ideeën kan aandragen en betrokken bent bij het ontwikkelen van een onderwijsvisie’.

Het Teaching Fellowship Programme is een nieuw initiatief van de Universiteit Utrecht waarmee ze excellentie wil belonen en onderwijskwaliteit in de breedte wil stimuleren. De Universiteit Utrecht loopt voorop op het gebied van docentprofessionalisering. Zo voerde de Universiteit Utrecht in 1996 de Basis Kwalificatie Onderwijs (BKO) en de Senior Kwalificatie Onderwijs (SKO) in, die inmiddels landelijk zijn nagevolgd, en beloont ze de excellentie van docenten met bijvoorbeeld de docentenprijzen.Om onderwijsvernieuwing meer prestige en daadkracht te geven, stelt de Universiteit Utrecht sinds 2011 elk jaar zeven teaching fellows aan: voor elke faculteit één. Béneker werd benoemd namens Geowetenschappen. De afgelopen twee jaar organiseerde ze bijvoorbeeld workshops tijdens een BaMa 3.0-bijeenkomst voor onderwijsdirecteuren. Maar het hoofdproject was voor Béneker het optuigen van de tweejarige masteropleiding Geografie: educatie en communicatie.

Ups en downs

Béneker kijkt met gemengde gevoelens terug op dit project. ‘Ik vond het erg leuk om de tijd en ruimte te krijgen voor onderwijsvernieuwing. Je zit in een luxepositie als je jouw ideeën kan aandragen en betrokken bent bij het ontwikkelen van een onderwijsvisie. Maar het was ook aftasten wat het nou betekent om teaching fellow te zijn.’ Dat het optuigen van de nieuwe master taai zou blijken, had Béneker niet verwacht. ‘Het is organisatorisch zo complex. De verantwoordelijkheid voor de master ligt nu grotendeels bij de faculteit, maar voor alles is ook weer afstemming nodig met het Centrum voor Onderwijs en Leren (COLUU). Het COLUU verzorgt het didactische en praktijkdeel van de opleiding. En het administratieve beheer ligt daar vooralsnog ook.’

‘Bovendien had ik het idee om juist meer samenwerking te creëren tussen de vakgroepen en het COLUU door cursussen over ‘duurzaamheid en educatie’ en “erfgoed en educatie” te ontwerpen. Maar door de trage besluitvorming heb ik daar alleen nog maar een enkel experiment mee kunnen doen,’ verzucht Béneker. Dan, lachend: ‘en de totstandkoming van een Onderwijs- en Examenregeling (OER) met zoveel partijen die soms langs elkaar heen werken, ja daar heb ik intussen wel schoon genoeg van.’

Geo leert door

Direct daarna haalt Béneker de meer positieve ervaringen aan: ‘Ik heb veel geleerd door bij anderen een kijkje in de keuken te nemen.’

Dit artikel wordt hier vervolgd en kent tevens een English version.

Dr.Tine Beneker (Geowetenschappen) werkt aan het project Onderwijsprofiel communicatie en educatie.

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie