profiel

Jelmer Evers


Jelmer Evers
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter
facebook
Pilot van De Nederlandse School, een nieuwe lerarenopleiding: ‘Aan alles voel je dat dit de juiste weg is’

23 juli 2013

Jelmer Evers

‘De Nederlandse School (DNS) is, samen met het Alternatief, het mooiste waar ik het afgelopen jaar aan heb gewerkt’, zegt UniC-leraar Jelmer Evers in zijn relaas over een bewogen schooljaar. Hij stond voor een aantal belangrijke keuzes, maar zijn innerlijke kompas maakt het beslissen minder lastig. Evers doet wat ertoe doet. Hij schetst de achtergrond van DNS, een nieuwe lerarenopleiding  (‘maar eigenlijk ook veel meer dan dat’), een particulier initiatief dat vooral de laatste maanden in een stroomversnelling is gekomen. ‘Het concept staat en het is goed. De docent is de sleutel tot beter onderwijs en dan moet je bij de opleiding beginnen. Iedereen die er over leest of hoort krijgt een glinstering in zijn ogen. Aan alles voel je dat dit de juiste weg is.

Enkele maanden geleden kwam het ineens in een stroomversnelling terecht. Hans van der Wind, Menno van Dijk, Map Niehom en Pieter Hettema zijn de initiatiefnemers. Ik werd gevraagd voor het ontwerpteam. We moesten binnen drie maanden een concept opleveren. Het team bestaat uit Thieu Besselink, Emer Beamer, Jan Willem Huisman en Mark Blaisse. Ik heb niet precies kunnen achterhalen hoe het team is samengesteld, maar wat een gouden greep. Individueel al zoveel creatieve en intellectuele capaciteiten, maar als groep ontstijg je dat op een of andere manier. Serendipiteit en prachtig om mee te maken.

Misschien mislukt het, maar dat kan eigenlijk al niet meer. Want het idee is er. Ik kan eigenlijk ook niet anders dan hiermee verder gaan. Hier zit echt mijn DNA in, en zo voelt het voor iedereen. Het wordt volgend jaar dus UniC, DNS en ik blijf ook lezingen, workshops en andere projecten doen. Het is een risico, maar je leeft ook maar een keer. Ik denk in ieder geval dat dook it wel een jaar gaat worden dat er toe doet.

Wat DNS precies is zal de komende maanden steeds duidelijker worden. We nodigen bij deze iedereen van harte uit om De Nederlandse School met ons verder te ontwerpen. Vanaf nu gaan we beginnen aan een pilot om onze curriculum ideeën te toetsen. De pilot gaat van 19  september tot en met 5 oktober lopen en staat open voor bestaande docenten en voor degenen die geïnteresseerd zijn om docent te worden. Er is ruimte voor 12 mensen en het wordt heel erg gaaf!

Voor meer informatie:

www.denederlandseschool.com

twitter: @denlschool #DeNLschool

Facebook: denlschool

De Pilot: link

Teacher Challenge

Van 19 september tot en met 5 oktober houdt de Nederlandse School een teaching challenge. Daarmee pilot DNS tevens haar curriculum dat in 2014 van start gaat. Docenten met een radicale droom, sociaal ondernemers, architecten, en change makers die impact in het onderwijs willen maken zijn uitgenodigd om te solliciteren voor 26 augustus.

De challenge vraagt deelnemers om in 6 dagen een cross disciplinair leerproject in het STEAM domein (Science, Technology, Engineering, Arts/Design and Mathematics) te ontwerpen en uit te voeren met leerlingen van een van de betrokken scholen. Onderweg daarnaartoe wordt het team bijgestaan door een bijzondere groep pioniers uit wetenschap en samenleving.

Verwacht te werken met o.a.  ONTWERPEND LEREN, DESIGN THINKING, GAME DESIGN, PEDAGOGISCH TACT, COACHING & PERFORMANCE, PERSONAL LEARNING NETWORKS, en nog veel meer.

De challenge zal directe input genereren voor De Nederlandse School in de vorm van ontwikkelvragen en inzichten waarmee het curriculum van 2014 verder vorm kan krijgen. Daarnaast bouwen we relaties op met partners en beginnen we met het onderzoek naar gezamenlijke aspiraties en mogelijke samenwerkingsvormen. De ambitieuze doelstelling is om daarna in maart de deuren te openen en te starten met een eerste cohort.

Er is ruimte voor 12 pioniers. Op 26 augustus sluit de inschrijving en op 29 augustus gaan we met elkaar in gesprek om te kijken of we op dat moment bij elkaar passen.

Aanmelden kan via deze link

Hartelijk groet,

Jelmer, Thieu en Emer
namens de Nederlandse School.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie