profiel

Paul Verhaeghe


Paul Verhaeghe
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Over lef & leren: wankelmoed, kleerscheuren, adventskalenders en kastanjes hetkind.org/?p=60211

Ongeveer 5 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Onderwijsavond Paul Verhaeghe op 12 september: ‘Wat is aandeel van onderwijs in moderne ziektes, hoe keren we dit ten goede?

25 juli 2013

Paul Verhaeghe

Direct ná de zomervakantie starten we met een nieuwe reeks Onderwijsavonden van hetkind in Driebergen, wéér met zeven interessante namen en met boeiende thema’s.  Op donderdagavond 12 september trapt psycholoog Paul Verhaeghe  af. Met zijn boek Identiteit deed hij in 2012 al veel stof opwaaien en werd hij een veelgevraagd spreker. Hij spreekt op landgoed De Horst vanuit het thema ‘Identiteit en Onderwijs’. Om teleurstelling te voorkomen, wijzen we alvast  op de mogelijkheden om nu al uw plaatsbewijs/aanwezigheid (en die van uw teamgenoten of collega’s van school) te garanderen.  Naast een losse entree voor 30 euro, kunt u ook passe-partouts aanschaffen voor de resterende zeven onderwijsavonden (155 euro). Deze zijn niet op naam, dus u kunt een plaatsbewijs ook aan collega’s doorgeven.

De belangstelling voor de Onderwijsavonden in Driebergen nam het afgelopen schooljaar weer exponentieel toe. Het prachtige theater Maitland lijkt een (maandelijkse) ontmoetingsplek te worden voor onderwijsbetrokkenen die inspiratie zoeken en zichzelf willen legitimeren in de dagelijkse les- en opvoedpraktijk. De relatie – en verbondenheid – speelt daarin een centrale rol. Dit voorjaar waren alle 300 stoelen bezet, een signaal dat het gesprek hierover en de betekenis van een bezoek aan zo’n avond door veel mensen wordt ervaren.

Aanmelding
De avond met Verhaeghe, de eerste in de serie van zeven, begint om 19.30 uur en draagt de titel ‘ Identiteit en ontwikkeling’. U bent vanaf zeven uur welkom op landgoed De Horst.
Voor aanmelding en betaling klik hier.

Paul Verhaeghe (1955) is een Belgisch hoogleraar klinische psychologie en psychoanalyse. Meer is er over hem te vinden op de website van VPRO Tegenlicht. Hij maakte onderdeel uit van een uitzending over Gaten in de Markt (zie onderaan dit artikel na 7-8 minuten). Hieronder leidt hij zijn lezing in Driebergen in.

Zijn introductie

De vorige eeuw was volgens pedagoge Ellen Key de ‘eeuw van het kind’, de huidige is nu al die van het gestoorde en of gevaarlijke kind (pesten, leerstoornissen, ontwikkelingsstoornissen, eetstoor- nissen). Een vrij algemeen aanvaarde opvatting stelt dat die stoornissen moderne ziektes zijn, met een genetisch-neurobiologische basis. Dit leidt tot een medische, en voornamelijk farmacologische aanpak.

Mijn stelling staat daar lijnrecht tegenover: die zogenaamde ziektes zijn niets anders dan uitvergrotingen van ONZE hedendaagse identiteit, die we bovendien zelf gemaakt hebben.

Om dit te begrijpen, zal ik drie dingen bespreken:

1) hoe ontstaat identiteit, en wat is de plaats daarin van normen en waarden?

2) hoe ziet onze huidige identiteit eruit, en waarom ziet die er zo uit?

3) wat is het aandeel van het onderwijs daarin, en hoe kunnen we dit ten goede keren?

Meer over het boek Identiteit van Paul Verhaeghe vindt u achter deze link.

Óók in Driebergen, op 26 september:
Thema-avond Islam: jongeren, zoektocht naar identiteit en radicalisering

Hoe grijpen jongeren naar religie, de Islam in het bijzonder, als ‘identitymaker’? Op donderdagavond 26 september gaat drs. Hassan Barzizaoua in Driebergen in op deze vragen en meer rondom het thema ‘Islam en radicalisering: analyse van binnenuit’. Barzizaoua is deeltijd-docent Arabisch en Islam aan de Hogeschool Inholland in Amsterdam en heeft ruime ervaring in het verzorgen van trainingen op het gebied van interculturalisatie, opvoedings­onder­steuning en communicatievaardigheden. ‘Hoe verhoudt radicalisering, die niet louter islamitisch is, tot de zoektocht van de (moslim)jongeren naar identiteit? Immers wie als moslim wordt bestempeld, gaat zich als ‘moslim’ gedragen…’ Lees meer en meld je aan!

Agenda Onderwijsavonden 2013-2014

De overige zes data, sprekers en thema’s staan ook in een online brochure vermeld. Noteert u de data?

14 november: Paul Frissen
Onderwijs, vrijheid en tragiek

16 januari: Joseph Kessels
Je kunt niet slim zijn tegen je zin!

13 februari: Monique Volman
Betrokkenheid als leeropbrengst

13 maart: Kees van der Wolf
Over de leraar als frontliniewerker

15 mei: Gert Biesta
Kind, school en wereld, een pleidooi voor wereld- gericht onderwijs

12 juni: Max van Manen
Fenomenologie en pedagogiek; hoe verstaan wij onze kinderen en jongeren.

Uw hele schoolteam in Driebergen. Reserveer tijdig!

Steeds vaker gebeurt het dat een leraar, afdelingscoördinator of schooleider zijn hele team uitnodigt voor een bezoek aan een lezing. In dat geval vragen we u contact op te nemen met Jetty van der Grift van het NIVOZ. Jetty@nivoz.nl of 0343-556750 Voor groepen van acht of meer personen kan een speciale korting worden gegeven.

Tot slot…

Naast de reguliere Onderwijsavonden zijn er ook twee speciale gelegenheden, waarvoor u zich apart kunt aanmelden.

  • Op 19 september is er in  de Balie in Amsterdam een gespreksavond onder de titel ‘ Onderwijs, vermogen van morgen’.  Met onder meer Luc Stevens en Gert Biesta. We bieden 150 mensen de gelegenheid om daarbij te zijn. Klik hier.

VPRO-Tegenlicht uitzending

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie