profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

De wondervraag: ‘Stel dat… morgen alles anders is’ hetkind.org/?p=50208

Ongeveer 8 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Robert Marzano op CBE-congres Making Shift Happen in Beurs van Berlage

10 augustus 2013

robvanderpoel

Geplaatst in: Legitimering

Robert Marzano is keynote spreker op het derde Onderwijscongres van de CBE Academica: Making Shift Happen.  Marzano zal op dinsdag 8 oktober in de Beurs van Berlage verschijnen voor een publiek dat voornamelijk zal bestaan uit bestuurders en leidinggevenden.  Nooit eerder trad  Marzano – toonaangevend onderzoeker uit Colorado, trainer en auteur van wereldfaam – in Nederland op, terwijl vele docenten zowel uit het PO als uit het VO van zijn methodes gebruik maken.  Hij zal ingaan zijn nieuwste inzichten en onderzoeken. Lees hier meer over het Congres en over Marzano.

Over Robert J. Marzano

Een team onder leiding van Marzano voerde een meta-analyse uit op de onderwijsresearch van de laatste 35 jaar. Daarbij werd gebruik gemaakt van zowel Canadees en Amerikaans als Europees onderzoek. Ook Nederlands onderzoek is volop meegenomen. We vinden namen als Bosker, Brekelmans, Creemers, De Groot, Luyten, Scheerens, Van der Werff, Van Houten, Van Tartwijk, Witziers en Wubbels. De meta-analyse concentreerde zich uitsluitend op die onderwijsveranderingen die daadwerkelijk invloed blijken te hebben op de leerprestaties van leerlingen. Door dit werk beschikken we nu over een schat aan harde gegevens die onderwijsverbetering uit de sfeer kan halen waarin die zo dikwijls onterecht zit: voorkeuren en afkeuren van voor- en tegenstanders.

Bij elke onderwijsinnovatie spelen zich discussies af (ook binnen schoolteams en binnen overleg van directies en besturen) die op dat niveau blijven steken. Voor veel mensen is immers onvoldoende bekend wat wel en wat geen positieve invloed heeft op ontwikkeling en prestaties van leerlingen.

Uit de meta-analyse komen 11 factoren die van invloed zijn op de leerprestaties van leerlingen. Het zijn daarmee ook 11 zaken waarvan het goed kan zijn om er als school aan te werken, omdat dit nu juist de onderwerpen zijn die aantoonbaar effect hebben.

Robert J. Marzano schreef meer dan 30 boeken en 150 artikelen over onderwerpen, zoals instructie, beoordeling, het schrijven en implementeren van standaarden, cognitie, effectief leiderschap, en schoolinterventie. Bekende titels zijn: Leren in vijf dimensies, De Kunst en Wetenschap van het Lesgeven (The Art and Science of Teaching), Designing & Teaching Learning Goals & Objectives, The Highly Engaged Classroom, Formative Assessment & Standards-Based Grading, On Excellence in Teaching, District Leadership That Works.

Zijn praktische vertalingen van het meest recente onderzoek en theorie in de klas strategieën zijn internationaal bekend en op grote schaal beoefend door zowel docenten en beheerders. Dr Marzano ontving zijn bachelor  van Iona College in New York, een master van Seattle University en een doctoraat van de Universiteit van Washington.

Naast Marzano zullen Tammy Heflebower en Phil Warrick, toptrainers van het Marzano Research Lab, twee workshops verzorgen: over de werkmethode ‘Becoming a reflective teacher’ en over ’21st Century skills and application’. Margareth de Wit, CEO an CBE opent het congres samen met Andy Hargreaves. Hargreaves is een regelmatig terugkerende gast bij CBE die steeds nieuwe inzichten in het discours inbrengt. Inmiddels zijn ook de Amerikaanse onderwijsexpert Dr. Anthony Muhammad en neuropsycholoog Prof. Dr. Jelle Jolles aan het programma toegevoegd.

8 okt. 2013 Amsterdam in de Beurs van Berlage. Download hier de brochure. En schrijf je hier in.

CBE zoekt overigens ervaren en gepassioneerde onderwijsprofessionals die geïnteresseerd zijn gecertificeerd trainer te worden in de Marzano “Reflective Teaching Method” en onder de vlag van CBE groepen docenten willen trainen. Lees meer.

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie