profiel

Martha Nussbaum


Martha Nussbaum
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Waar vind je de moed om licht te laten schijnen op de lastige adventsvakjes met de duistere verhalen?’ hetkind.org/?p=60931

Ongeveer 5 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Martha Nussbaum op ISS in Den Haag: ‘Betekenis van verbeelding voor onderwijs en samenleving’

11 augustus 2013

Martha Nussbaum

Martha Nussbaum gaf op  27 juni 2013 een korte lezing (20 minuten) aan Instituut voor Social Studies in Den Haag, met als titel ‘Education in the global context: an exercise in building understanding and concern, empathy and sympathy’.  In deze video ziet het videoverslag, Nussbaum leidde een debat over Global Education in met drie andere panelleden. Haar laatste boek ‘ Niet voor de Winst‘ behoort op hetkind.org tot aanbevolen leeswerk. Over het gebruik en de betekenis van verbeelding en imagination in onderwijs en toekomst van de samenleving. Kijk vanaf 6.43 minuten.

 “Students need to develop a knowledge of the world, an increasingly complicated interlocking world. This includes a knowledge of world history, the major world religions and ethnic traditions. What really brings these aspects to life is the training of the imagination. We’re all born with the capacity to imagine the point of view of another person, but we typically don’t develop it, we use it very narrowly, just trying to imagine how to get what we want from other people. We need to broaden and deepen our imagination by learning how the world looks from the point of view of people different from ourselves and often distant from ourselves, if we’re to make intelligent choices. The accent should always be on a cultivation of imagination relative to the particular blind spots that any culture is likely to have.” 

Martha Nussbaum in conversation with Linda Johnson in Forum Magazine (EAIE), summer 2012  

De rechtsfilosoof Martha Nussbaum (1947), verbonden aan de universiteit van Chicago, wordt door The New York Times gekwalificeerd als de belangrijkste vrouwelijke intellectueel van de Verenigde Staten. In zeven hoofdstukken houdt zij een vurig pleidooi voor socratisch onderwijs, voor een opvoeding tot kritisch, goed geinformeerd, onafhankelijk en empathisch, democratisch burgerschap. Dat levert ook economisch voordelen op. Omgang met ‘liberal arts’ is noodzakelijk. Overal worden de kunsten, de niet-exacte vakken en de geesteswetenschappen wegbezuinigd. De filosoof Tagore in India en John Dewey in Amerika zijn door hun socratische dialogen lichtende voorbeelden. Maar ook tal van experimenten en onderwijshervormers komen aan de orde met voorbeelden en toepassingen. Geen concrete lesmethoden, maar een pleidooi voor een algehele mentaliteitsverandering. Leerlingen dienen te worden uitgedaagd tot competente, kritische burgers in een complexe wereld. De praktische voorbeelden van scholen over de hele wereld maken haar bedoelingen duidelijk. Dit geinspireerde, overtuigende betoog verdient een plaats op iedere studeerkamer van leraar en onderwijsbestuurder.

Nussbaum verschijnt na 6.45 minuten.

Met dank aan ISS in Den Haag, zie ook hier.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie