profiel

Jan Heijmans


Jan Heijmans
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter
facebook
Masterclass ‘Van eiland naar WIJland’ in Utrecht

17 augustus 2013

Jan Heijmans

Collegiaal leren is, ondersteund en gestimuleerd door goed leiderschap, een van de belangrijkste pijlers van de professionalisering van leraren. Onderwijs Maak Je Samen (OMJS) bracht dit voorjaar een boek uit ‘‘Van eiland naar WIJland, collegiaal leren in de praktijk’. Zij bieden de mogelijkheid bieden om kennis te maken met de inhoud en praktijkwaarde van deze publicatie. Daarom is er een exclusieve masterclass over dit onderwerp op maandag 9 september 2013, verzorgd door de auteurs Jan Heijmans en Martine Creemers. Lees verder

We willen niet langer een school met alleen maar bijzonder mooie ‘eilandjes’, we willen juist gebruik maken van de voordelen en opbrengsten van een goed georganiseerd WIJ-land. Het wij-gevoel en de wij-cultuur binnen een scholen dragen bij aan de kwaliteitsverbetering en het werkplezier. Men bepaalt samen wat belangrijk is en ontwikkelt van daaruit een sterk kwaliteitsbewustzijn. Het collegiaal leren treedt dan de organisatie binnen en is, ondersteund en gestimuleerd door goed leiderschap, een van de belangrijkste pijlers van de professionalisering van leraren.

In ‘Van eiland naar WIJ-land’ wordt beschreven hoe je collegiaal leren kunt organiseren, op welke wijze de ontwikkeling van leraren gestimuleerd kan worden en hoe er een professionele lerende cultuur kan ontstaan binnen de school en het bestuur. De nadruk ligt op de persoonlijke ontwikkeling en de schoolontwikkeling en is gebaseerd op het principe van leren van je soort- en lotgenoten. Door middel van een eenvoudig praktijkmodel kunnen leraren systematisch en gestructureerd de juiste vorm voor collegiaal leren inzetten. Daarmee professionaliseren zij zichzelf en versterkt men samen de kwaliteit van de organisatie. Met ‘Van eiland naar WIJ-land, collegiaal leren in de praktijk’ heb je een praktische aanpak in handen. Het boek en de praktijkkaarten beschrijven zes vormen van collegiaal leren. Deze worden naar aanleiding van bovenstaand praktijkmodel in concrete actiestappen uitgewerkt en bieden zo een concrete aanpak voor de eigen praktijk.

De volgende vormen van collegiaal leren komen aan bod:

  • maatjesleren, intervisie en collegiale consultatie bij persoonlijke ontwikkeling als vertrekpunt;
  • kritische vriend, leernetwerk en collegiale visitatie bij schoolontwikkeling als vertrekpunt. Vergader- en studiemomenten krijgen op deze wijze meer inhoud en dragen bij aan de professionalisering van het hele team.

De masterclass zal plaatsvinden op maandag 9 september 2013 van 19.30 uur tot 21.30 uur in Utrecht. De kosten hiervoor bedragen €75,- per persoon.U kunt het boek, de zes bijbehorende werkkaarten, de reflectiekaart en een gratis jaarlicentie van het digitale observatie instrument Looqin na de masterclass bekijken en bestellen.

Martine Creemers is adviseuse bij Onderwijs Maak Je Samen, na onder meer zeven jaar als leerkracht werkzaam te zijn geweest.

Jan Heijmans is voorzitter College van Bestuur van de Katholieke Pabo Zwolle  (KPZ).

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie