profiel

Sandra van Kolfschoten


Sandra van Koplfschoten
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Steeds opnieuw paste ik de buitenwereld aan naar hun belevingswereld’ hetkind.org/?p=51218

Ongeveer 2 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Een eerste schooldag voor Madelief (9), hoogbegaafd: ‘Ik zie hoeveel onzekerheden ze heeft moeten doorstaan’

24 augustus 2013

Sandra van Koplfschoten

Sandra van Kolfschoten verwijst naar een blog van Annemieke en Wouter, die over hun schoolgaande dochter Madelief verhalen. Over haar dagelijkse verwikkelingen en interacties. Madelief is 9 jaar en 7 maanden oud. Voor de vakantie nam ze afscheid van haar klasgenoten uit groep 6 van de basisschool. Deze week is ze op het Olympus College in Arnhem begonnen. Ze is terechtgekomen op de hoogbegaafden-afdeling.  ‘En ik heb afscheid genomen van de gedachte dat ze te klein is’,  schrijft Annemieke, die zichzelf een opdracht heeft gegeven. ‘ Ik stel Madelief voor aan iedereen die haar wil leren kennen. Ik begin bij het begin en waar het eindigt weet ik niet.’ Lees haar verhaal over de eerste schooldag.

De week extra middelbare-schoolvakantie heeft Madelief doorgebracht met een online typecursus, pianospelen, lezen, computerspelletjes en lego. Ze vond het heerlijk. Op zondagavond staan we samen in de badkamer. Wat ga je nu morgen doen? vraag ik haar, terwijl ze haar tanden poetst. Ze haalt haar schouders op, spoelt haar mond en zegt: Typecursus? Via de spiegel ziet ze dat ik mijn wenkbrauwen optrek. Ooooooow, zegt ze, Naar het Olympus, naar mijn nieuwe school.

Een kwartier te vroeg staat ze de volgende ochtend klaar met haar rugzak op, die ze even daarvoor zingend heeft ingepakt. In de gang van Opus wordt ze enthousiast begroet door het afdelingshoofd, met in haar kielzog Madeliefs 18 klasgenoten. Madelief sluit direct aan en voor we het weten verdwijnt ze in het lokaal. We staan er wat verloren bij. Door de ruitjes naast de deur zien we dat ze zich helemaal concentreert op de coach die de kinderen toespreekt.

Als we haar ’s middags ophalen zit ze schijnbaar nonchalant buiten te wachten. Het was SUPERLEUK, zegt ze, terwijl ze ons in de armen valt, maar in haar ogen ik zie ook hoeveel onzekerheden ze heeft moeten doorstaan en hoe opgelucht ze is dat we er zijn.

Dat kleine opdondertje heeft het geflikt!

Thuis, als het even niet lukt om een computerspelletje te openen, komen er tranen.
Ook Madelief is net een mens.

Lees meer over de dagelijkse verwikkelingen op het blog Madelief.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie