profiel

Barbara Winkelhuyzen


Barbara Winkelhuyzen
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

We gaan het begrip 'volwassenheid' verder verkennen, zie ook nivoz-jaarthema en jaarprogramma: nivoz.nl/lezingen/jaart… twitter.com/nivoz/status/9…

Ongeveer 9 uur geleden op hetkind's Twitter via Twitter for iPhone

facebook
Kun je een bestaand schoolgebouw inrichten op basis van leerstijlen?

11 september 2013

Barbara Winkelhuyzen

Barbara Winkelhuyzen vraagt zich af of het ook mogelijk is om een schoolgebouw in te richten op basis van leerstijlen? Eerder zette ze haar expertise als huisvestingsadviseuse in bij de Steve JobsSchool in Breda. Daar is het gehele gebouwconcept geïnspireerd op Gardners meervoudige intelligentie theorie (MI). Maar kan dit ook in het reguliere onderwijs een plek krijgen? Haar verhaal en overwegingen.

Barbara ging met jaar vraag op ontdekkingstocht. Ze raakte in gesprek met Hanneke Lokhof van KnapVilla en Marjolein van Bodegom van MILS Leerstijlentests. KnapVilla is een belevingshuis waarmee onderwijsmensen (of hele teams) geprikkeld worden om tot creatieve onderwijsideeën te komen. Leerkrachten krijgen inzicht in hun eigen voorkeursstijl en gaan hun ogen open voor alle andere leerstijlen. Marjolein test op haar beurt kinderen, waardoor kinderen inzicht krijgen in hun eigen leerbehoeften, ze krijgen aanwijzingen die nodig zijn om zelf verantwoordelijkheid voor hun eigen leren te nemen.

Tijdens de workshop in de KnapVilla deed ik zelf een leerstijlentest. Deze MILS-test is geïnspireerd op Gardners MI-methode. Wat een openbaring en dat in 10 minuten! Ikzelf leer het makkelijkst samen met anderen. Om te leren heb ik eerst het totaaloverzicht nodig om vervolgens de verschillende onderdelen en details tot me te nemen. Graag structureer ik deze informatie en kennis zelf. Opgelegde structuur werkt voor mij niet.

Dus daarom was ik op de TU zo in mijn element. In Delft was probleemgestuurd-leren de methode. Op deze manier had ik niet eens door dat ik aan het leren was. Dit in tegenstelling tot de middelbare school waar ik alles alleen moest doen. In een heel makkelijk te lezen A4-tje kreeg ik de informatie over mijn leerstijl mee naar huis. De MILS-testen zijn er voor kinderen vanaf 9 jaar en er is een aparte test voor volwassenen.

De filosofie van Hanneke is dat het volwassen brein anders moet gaan denken over onderwijs en schoolgebouwen, passend in deze tijd bij deze kinderen. Dat is voor alle onderwijsmensen mogelijk door een bezoekje aan de KnapVilla. Maar hoe werkt dat dan op school en in de klas? Leerlingen tot en met 8 jaar moeten met zoveel mogelijk lesmateriaal in aanraking komen om zo de verschillende leerstijlen te ‘stretchen’. Vanaf groep 7 is de leerstijl van het kind grotendeels bepaald en is het testen van alle leerlingen zinvol. Door te ‘matchen’ krijgt een leerling de leerstof aangeboden middels zijn favoriete leerstijl(en). Ook de leerkrachten kunnen getest en getraind worden om zichzelf optimaal in te zetten en de leerlingen te coachen om hun individuele leerstijl te gebruiken.

In de KnapVilla is voor iedere leerstijl een ruimte ingericht. Prachtig gedaan en erg inspirerend, het geeft een heel goed beeld van de mogelijkheden. Een schoolgebouw met voor iedere leerstijl een ruimte is een mogelijkheid. Hanneke heeft dit ook gedaan op de school waar zij directeur is geweest. Het gevolg is dat de leerlingen van verschillende leeftijden door elkaar heen gaan lopen, dit moet passen bij de werkwijze en visie van de school.

Er zijn echter ook nog andere mogelijkheden die vooral geschikt zijn voor de groepen 7, 8 en de middelbare school. Je zou per groep kunnen gaan testen en kinderen per leerstijl groeperen in de klas. Naast het opleiden van de docent moet de inrichting van je lokaal hier op afgestemd worden. Ik zou dan met mijn leerstijl ‘samenwerken’ in een groepje worden geplaatst met andere kinderen met dezelfde leerstijl. Net als op de universiteit samen een opdracht uitvoeren. De tafeltjes tegen elkaar aanschuiven is een mogelijkheid, een ronde tafel is nog mooier. Een ronde tafel creëert namelijk gelijkwaardigheid.

Voor kinderen die makkelijker individueel leren is een tafel langs de muur of het raam ideaal. Kinderen die veel beweging nodig hebben, komen aan een statafel tot leren. Vervolgens moet nog goed gekeken worden welke werkplekken naast elkaar gesitueerd worden, zodat ze elkaar niet storen. Of bijvoorbeeld de statafel dicht bij de deur, zodat de leerling even naar buiten kan. Deze groepsoplossing  is ook mogelijk als één leerkracht met deze methode aan de slag gaat en de rest van de school nog niet.

Indien een school het leerstijlen-denken niet direct en geheel in zijn onderwijssysteem wil of kan opnemen is een andere vorm mogelijk. In de aula die veel scholen ter beschikking hebben, zijn hoeken te maken per leerstijl. Dit kan met behoud van de ‘grote groepenfunctie’ die een aula vaak heeft. De docenten kunnen dan kiezen bij welke vakken ze wel en niet gebruik maken van de verschillende leerstijlen methodiek. Hierdoor krijgt de aula ook een andere uitstraling, wat kan bijdragen aan de sfeer. Er kan een soort ‘mini stad’ ontstaan, waardoor iedereen tot zijn recht komt.

Barbara Winkelhuyzen is al jaren huisvestingsadviseur met passie voor onderwijs. Haar expertise richt zich op het ontwikkelen van onderwijskundige gebouwconcepten. Zij doet dit samen met de gebruikers en analyseert niet alleen het onderwijskundige concept maar ook de belevingswereld van de leerlingen en docenten. 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie