profiel

Annonay Andersson


Annonay Andersson
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Waak voor sociale pijn die lesgeeft aan sociale pijn hetkind.org/?p=59614

Ongeveer een uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Amerikaans ‘tienergenie’ dankbaar voor zijn autisme en besluit om met school te stoppen

13 september 2013

Annonay Andersson

De 14-jarige Amerikaanse Jacob Barnett werd op jonge leeftijd gediagnosticeerd met autisme. Hij werd ondergedompeld in therapieën en begon zich steeds meer terug te trekken van de wereld. Zijn ouders kwamen erachter dat zij hem alleen hier uit konden ‘trekken’ als hij zich kon bezighouden met zijn liefde voor wis- en natuurkunde. Langzaam kroop hij uit zijn schulp. Hij stopte in groep 7 met school om fulltime naar de universiteit te gaan. Barnett vertelt in zijn TEDxTeen talk hoe hij terug- en vooruitblikt  op zijn leven tot nu toe: ‘I went to special education, which is extremely ‘special’ in that they didn’t educate me.’

Toen Jacob werd gediagnosticeerd met autisme werden Barnetts ouders geïnformeerd dat hij misschien veel moeite zou hebben met dagelijkse handelingen zoals het leren lezen of het strikken van zijn schoenveters. Toen hij op school steeds minder met de wereld communiceerde en weg leek te kwijnen, maakten zijn ouders een keuze tegen alle normen in door hun zoon in groep 7 van school te halen. Zijn moeder schreef er zelfs een boek over: The Spark: A Mother’s Story of Nurturing Genius. Zijn ouders wisten dat hun zoon zeer ongelukkig zou worden als hij nog langer bleef. Hij kon daarna meteen beginnen aan de universiteit, waar hij naast heel veel kennis ook sociale contacten opdeed.

Jacob gelooft zelf dat juist doordat hij zo weinig leerde op zijn school, zijn brein zich met andere dingen bezighield zoals het observeren van de natuur. Zijn autisme maakte dat hij bijna obsessief kon opgaan in de details hiervan, wat zijn fascinatie verder deed groeien en hem heeft geleid tot waar hij nu is. Jacob vergelijkt dat met Newtons en Einsteins levensverhaal, die beide (een periode) werden uitgesloten van deelname aan de universiteit en hun meest briljante ideeën in deze periode hebben bedacht.

Naast het blijven werken en leren op de universiteit (Jacob gaat wil hierna gaan promoveren), wordt hij vooral geleid door de motivatie om anderen te enthousiasmeren voor zijn grootste passies: wis- en natuurkunde. Inmiddels zijn er ook al verwachtingen dat de jongen in de toekomst wellicht de Nobelprijs zou kunnen winnen met nieuwe inzichten in de relativiteitstheorie.

TEDXTeen talk van Jacob

Hieronder een speciale aflevering van ’60 Minutes’ over Jacob

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie