profiel

Annonay Andersson


Annonay Andersson
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Zeker weten wat te doen, in alle situaties, is een illusie’ hetkind.org/?p=50746

Ongeveer 3 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Engelse staatssecretaris: ‘Geef leraren zoveel mogelijk vrijheid en autonomie om te doen waar ze goed in zijn: lesgeven’

15 september 2013

Annonay Andersson

Boven zijn bureau hangt een simpele slogan: ‘If you can read this, thank a teacher’. En dat is precies wat Michael Gove, staatssecretaris van Onderwijs in Groot-Brittannië wil: het opnemen voor leraren. ‘Leraren hebben het succes van ons land en het welzijn van onze kinderen in handen. Ze zijn de sleutel tot elk kind om tot volledige ontplooing te komen.’ In zijn speech bij denktank Policy Exchange  weerlegt hij vier kritiekpunten op het beroep en legt uit waarom het docentschap nu populairder, aantrekkelijker en lonender is dan ooit. ‘Give teachers as much freedom, autonomy and independence as possible, to get on with they do best – teach.’

Volgens Micheal Gove zijn er vier algemene aanklachten tegen het werk van leraren:

  1. The first attack holds that teaching is a depressing and demotivating activity – and that the profession is suffering reputational decline.
  2. The second attack is a denial that teaching can make any real difference.
  3. The third attack is the sidelining of the teacher from the activity of learning.
  4. And the fourth attack comes from those who believe teachers can’t be trusted – that they need outsiders at every turn to monitor, police and approve their activities.

Hij pakt ze alle vier uitgebreid aan met weerleggingen. Leraren zouden meer dan ooit hun eigen lot in handen nemen door conferenties en bijeenkomsten te organiseren om hun eigen professionaliteit te vergroten. Daarnaast worden ze daarvoor ruim beloond met eretitels. Gove noemt een boel scholen Engeland die ondanks een populatie van kinderen uit een lage sociaal-economische klasse, toch hele goede resultaten behaald en deze effecten bovendien een leven lang effect houden.

Controversieler is dat de staatssecretaris zich daarnaast hard maakt voor de grote invloed die leraren hebben door les te geven op de ‘traditionele’ manier: via instructies gericht aan de klas. Hij haalt een aantal leerkrachten aan die het niet eens zijn met de steeds grotere rol van computers of de steeds ‘passievere’ manier waarop leerkrachten zich zouden moeten opstellen.

Als laatste bepleit Gove dat leraren het beste opgeleid kunnen worden door leraren en zichzelf heel goed kunnen beoordelen op hun functioneren. Dat maakt niet dat inspectie overbodig is, want Gove vindt dat met de juiste, motiverende inspectie scholen zichzelf vaak verbeteren.

De staatssecretaris concludeert met recht: het leraarschap is het meest nobele beroep dat er is.

Lees hier de hele speech.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie