profiel

Rikie van Blijswijk


Rikie van Blijswijk
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

De wondervraag: ‘Stel dat… morgen alles anders is’ hetkind.org/?p=50208

Ongeveer 8 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Filmavond in Driebergen op 1 oktober: inspiratie voor goed onderwijs! Geef je op…

23 september 2013

Rikie van Blijswijk

Een olifant is in het dorp gekomen. Het is de titel van een documentaire (58 minuten) die Jean Phagoe en Louis Spoelstra maakten na een bezoek in 2012 aan India en – zo blijkt- de beelden vormen krachtige input om een gesprek te voeren over ‘goed onderwijs’. Op dinsdag 1 oktober kan dat, op landgoed De Horst in Driebergen!  Met de makers van de film op de eerste rij wordt de film verder toegelicht en zal Rikie van Blijswijk een gesprek faciliteren. Leraren, ouders, schoolleiders en onderwijsbetrokkenen zijn vanaf zeven uur welkom in gebouw Vossesteyn. Tevoren opgeven bij r.v.blijswijk@hetkind.org Lees meer over de film.

Dinsdagavond 1 oktober van 19.30u. tot 21.30u. Een olifant is in het dorp gekomen

In deze documentaire willen wij laten zien hoe diverse onderwijsinspanningen ingezet worden om grote groepen achtergestelden in India hoop op een betere toekomst te geven. Wij trokken daarvoor naar het hart van India om 3 organisaties te volgen. Het aangetroffen optimisme, de bevlogenheid, de schijnbare uitzichtloosheid, maar ook de minieme lichtpuntjes, maakten onze film tot een geïnspireerd beeldverslag.

‘Onderwijs gaat over het begrijpen van kennis en vaardigheden die jarenlang door de samenleving is gegenereerd. En hoe we daarmee kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van die samenleving.’

Ondanks verbetering en veranderende houding, zijn er velen die niet in aanraking komen met voldoende elementair onderwijs. Sinds ongeveer 20 jaar zijn er non-gouvernementele organisaties, actief die vaak uit ideële motieven trachten, niet alleen het bestaande onderwijs te verbeteren, maar het ook te brengen in alle lagen van de bevolking. Meestal de allerarmsten in de steden en de kansarmen in onderontwikkelde en tribale gebieden.

De documentaire geeft een beeld van het India dat niet in de reisfolders voorkomt. Het is het beeld van de dagelijkse werkelijkheid voor zeer veel Indiërs. In al zijn kleurrijkheid en al zijn problematiek. Een tijdsbeeld van een land in ontwikkeling. Ontwikkeling die bij bewustwording en onderwijs begint.

Een film van Louis Spoelstra en Jean Phagoe. Lengte 58 minuten. Meld je tevoren aan bij r.v.blijswijk@hetkind.org

Volgende filmavond Driebergen:

Dinsdagavond 19 november: documentaire ‘De mooiste jongen van de klas’ van Suzanne Raes.  Noteert u ook alvast deze datum.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie