profiel

Luc Stevens


Luc Stevens
Bekijk mijn profiel

Gert Biesta


Gert-Biesta
Bekijk mijn profiel

Jan Anthonie Bruijn


Jan Anthonie Bruijn
Bekijk mijn profiel

Roger Standaert


Roger Standaert
Bekijk mijn profiel

twitter

Paul de Blot: ‘Het samenleven is een rijke leerschool waar weinig gebruik van gemaakt wordt’ hetkind.org/2018/01/16/pau…

Ongeveer 7 uur geleden op hetkind's Twitter via Twitter Web Client

facebook
Video van onderwijsavond in De Balie en #ovvm: ‘De angst moet de school uit’

25 september 2013

Luc Stevens

De Balie TV heeft een videoregistratie gemaakt van het onderwijsgesprek onder de titel ‘Onderwijs, Vermogen van Morgen’. In twee afleveringen van 80 minuten ziet u deze speciale avond op 19 september, die ook in twee delen was geknipt. Voor de pauze voerden gezagdragers als Luc Stevens, Roger Standaert, Gert Biesta en Jan Anthonie Bruijn een tafelgesprek. Na de pauze werd de tweede kring van 16 bestuurders en schoolleiders bij het gesprek betrokken. Aanleiding voor de avond was een gevoelde urgentie dat er in het onderwijs iets moet veranderen. Karin Donkers – schoolleider in Alkmaar – vatte een aantal uitspraken op deze avond al eerder in een eigen beeld samen. ‘De angst moet de school uit.’ 

De gespreksavond in De Balie vond plaats onder het toeziend oog van 150 onderwijsbetrokkenen en was georganiseerd door de IONA Stichting,  NIVOZ en De Balie. De vier genodigden voerden met elkaar een gesprek (zie video) en later met een kleine kring van 16 onderwijsbetrokkenen.

Inleiding 

Men kan het onderwijswerk een warm hart toedragen en niettemin vaststellen dat hier sprake is van een serieuze dreiging van infantilisering en inkrimping van het verantwoordelijkheidsperspectief. En dat in een domein dat van cruciale betekenis is voor de toekomst van een samenleving omdat daar, in het onderwijs, voor leerlingen volwassenheid mogelijk wordt gemaakt. In het onderwijs wordt geregeld of geprogrammeerd, zo lijkt het, en leraren voeren uit. Maar onderwijs is niet maakbaar als gebruiksvoorwerp. Leraren geraken in verlegenheid: relatie, motivatie, leerprocessen, goede sfeer, veiligheid, het zijn geen gebruiksvoorwerpen, maar kwaliteiten van bestaan en een leraar weet dat. Daarom verzetten zij zich ook tegen de overmatige aandacht voor scores.

biesta  stevens

De avond ging niet ongemerkt voorbij op Twitter. Op #ovvm werden opmerkelijke uitspraken getweet en geretweet. Karin Donkers, schoolleider op de Cocon in Alkmaar, maakte een collage met de opmerkelijkste opmerkingen van Luc Stevens en Gert Biesta.

Deel 1 ‘Raad van Samenhang’ bij de Balie

Deel 2

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie