profiel

Annonay Andersson


Annonay Andersson
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Waak voor sociale pijn die lesgeeft aan sociale pijn hetkind.org/?p=59614

Ongeveer 7 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Uitleg van een expat: Waarom Nederlandse kinderen zo gelukkig zijn

7 oktober 2013

Annonay Andersson

Geplaatst in: Samenleving,

Op haar blog ‘Finding Dutchland’ deelt Rina Mae uit San Francisco haar ervaringen als jonge moeder in een vreemd land. Toen zij hoorde dat Nederlandse kinderen volgens recent onderzoek van Unicef onder westerse landen het gelukkigst bleken, kon zij zich daar wel iets bij voorstellen. Mae onthuld wat volgens haar de acht geheimen zijn van het gelukkige kind.  Over emancipatie, oma dag, elke dag hagelslag eten en vrijheid van meningsuiting. 

moederopfiets

1. Nederlandse ouders behoren tot de gelukkigste in de wereld.

Volgens sommige lijstjes behoren Nederlanders tot de top vijf van meest gelukkige volk. Het zal niet vreemd klinken als men het verband legt tussen gelukkig ouders en gelukkige kinderen.

2. Nederlandse moeders worden niet depressief

Volgens Mae heeft het geluk van Nederlandse moeders veel te maken met de (keuze)vrijheid die moeders ervaren: ‘Dutch psychologist and journalist Ellen de Bruin has written a book titled “Dutch Women Don’t Get Depressed” illustrating the phenomenon. According to Ellen de Bruin, “Personal choice is key: in the Netherlands people are free to choose their life partners, their religion, their sexuality, we are free to use soft drugs here, we can pretty much say anything we like. The Netherlands is a very free country.”’

Mae refereert ook aan de balans die Nederlandse moeders hebben tussen werken en vrije tijd. ‘Dutch mommies are leading the way with the largest share of women working part time of all OECD countries, with 68% of Dutch women working only part time, roughly 25 hours a week.’

3. Nederlandse vaders hebben een grotere rol bij de opvoeding en werken vaker parttime 

Niet alleen het parttime werken draagt bij aan het welzijn van kinderen, maar Mae benoemt ook dat wat wij normaal zijn gaan vinden: Papa dag, een dag thuis zijn bij de kinderen.

‘Like their female counterparts, more and more Dutch dads are squeezing in a full-time job in just four days and dedicating one day a week with their kids. “Papa dag” (Daddy day) has become not only part of the Dutch vocabulary, but becoming more of a standard norm as one in three men are also opting for part-time work. Dutch dads take their parenting seriously, playing a more balanced role in parenting.’

Lees de rest van het originele, Engelstalige blog.  

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie