profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter
facebook
Raad van Kinderen neemt voortouw in project WaterSpaarders. Meld je aan!

19 oktober 2013

robvanderpoel

Geplaatst in:

Kinderen begrijpen de noodzaak om de natuur te beschermen en klimaatverandering tegen te gaan. In het project WaterSpaarders nemen zij het voortouw in het besparen van energie en proberen anderen aan te zetten dat ook te doen. Voor de leerlingen van de Montessorischool in Leidschenveen is energie sparen logisch. ‘We hebben immers maar één aarde,’ zegt de 11-jarige Hannah, ‘als iedereen zo doorgaat dan kan het niet langer, dan geeft de aarde het op.’

watertsWaterSpaarders wordt mogelijk gemaakt door het Wereld Natuur Fonds, Unilever en de Missing Chapter Foundation van prinses Laurentien. Ook drinkwaterbedrijf Vitens en energiebedrijf Eneco hebben zich aangesloten. De opzet komt voort uit dialoogsessies met kinderen (de Raad van Kinderen van de Missing Chapter Foundation) en is ontwikkeld samen met leerkrachten. Met WaterSpaarders komen kinderen in actie met hun gezin om korter te douchen. Ook roepen ze alle andere kinderen van Nederland op om thuis het gesprek  aan te gaan, zodat heel Nederland minder warm water gebruikt: van gemiddeld 8 minuten naar 5 minuten.

De kinderen kiezen voor het gebruik van warm water, omdat veel simpele en kleine handelingen thuis (zoals korter douchen) samen een groot verschil maken. Als iedereen in Nederland 3 minuten per dag korter zou douchen, zou dit gelijk staan aan het van de weg nemen van bijna 600.000 auto’s en het besparen van bijna 60.000 olympische zwembaden met warm water. Daarnaast bespaart het voor een gezin van vier personen € 165 per jaar op de energie- en waterrekening.

De kinderen van Montessorischool Leidschenveen gaven het startsein met de yell: ‘Minder warm water, beter voor later! Zij tekenden eind september een akkoord met directeuren van vijf organisaties. Kinderen stellen zichzelf daarmee tot doel heel Nederland korter te laten douchen. De vijf organisaties beloofden om de kinderen hierin te faciliteren.

Met WaterSpaarders krijgen de kinderen via een lesprogramma op school en de website concrete instrumenten om het gesprek op school en thuis aan te gaan om gedragsverandering teweeg te brengen binnen het gezin. Kinderen kunnen hun eigen unieke etiket ontwerpen voor een fles douchegel of shampoo, met een oproep voor het hele gezin. Ze meten het douchegedrag van het gezin met een stopwatchapp die laat zien wat de impact van lang douchen is op de leefomgeving van dieren. Vervolgens noteren ze de tijden in een Spaarboekje en in de online Verbetermeter die de concrete impact laat zien op klimaat en de gezinsportemonnee.

Hier vind je een scholenfilm over WaterSpaarders

Leraar Maarten Stuifbergen in Leidschenveen was enthousiast: ‘WaterSpaarders geeft me handvatten om over duurzaamheid en burgerschap te praten. Het lesprogramma sluit aan op de kerndoelen en geeft me ook de ruimte voor een eigen invulling.’

Ook Renske Stapper – lerares op De Regenboog in Reeuwijk –  volgde met haar groep het lesprogramma. ‘Voor de kinderen is het een feest! De materialen zijn leuk en handig. De doucheschema’s waren duidelijk en paste bij de leeftijd van de kinderen. Het is nuttig en leerzaam om de douchegegevens te gebruiken voor een rekenles en het is leuk dat inzichtelijk wordt gemaakt wat je bespaart en wat het oplevert. Het boekje zag er mooi uit en nodigde uit om ermee aan de slag te gaan.

Kinderen kunnen met de klas meedoen aan WaterSpaarders of individueel via de website: www.waterspaarders.nl.

raad logomMissing Chapter Foundation

De Missing Chapter Foundation werd in 2009 opgericht op initiatief van Laurentien van Oranje-Nassau. De stichting is een jonge, ondernemende organisatie met een niche positionering. Wij combineren de analyse van maatschappelijke vraagstukken die relevant zijn bij besluitvormers in publieke en private sectoren, met de verfrissende ideeën van kinderen, jongeren en young professionals, waardoor besluitvormers open staan voor nieuwe inzichten en oplossingen. MCF verbindt onderwerpen, aanpak, generaties en organisaties die bij de uitwerking worden betrokken.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie