profiel

Jelle Jolles


Jelle Jolles
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Streven naar volwassenheid: ‘Waar voel ik een grens bij het oplossen, voorzeggen, begeleiden, spiegelen en v hetkind.org/?p=60766

Ongeveer 12 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Onderzoek brugklassers: emotioneel welbevinden in relatie tot onderpresteren

27 oktober 2013

Jelle Jolles

Geplaatst in: Verantwoordelijkheid,

In een onderzoek van Centrum Brein & Leren van de Vrije Universiteit Amsterdam onder ruim 2200 brugklassers is gebleken dat leerlingen die niet lekker in hun vel zitten een grotere kans hebben op onderpresteren. Deze jonge tieners krijgen in deze periode in hun leven te maken met veel veranderingen: van (school)omgeving, in de sociale relaties en natuurlijk biologisch en psychologisch bij zichzelf. In het artikel ‘Ik voel mij niet zo lekker’ van Jelle Jolles en Tamara van Batenburg-Eddes wordt dit onderzoek nader toegelicht én geven de auteurs advies mee: een gerichte betrokkenheid van leerkrachten en opvoeders voor het faciliteren van de neuropsychologische ontwikkeling van de jeugdige. 

brugklasserLees het artikel ‘Ik voel me niet zo lekker’ zoals verschenen in het tijdschrift van 12 tot 18 hier.

Jelle Jolles licht het onderzoek op zijn website als volgt toe:

‘De overgang naar de middelbare school kenmerkt zich door grote veranderingen in de leefwereld van jongeren, maar ook op cognitief en intellectueel vlak. Tevens gaat deze periode gepaard met biologische en psychologische veranderingen die horen bij de puberteit, en met grote veranderingen in de rijping van bepaalde hersensystemen en de ontwikkeling van complexe netwerken. Onder invloed van deze veranderingen zijn jong-adolescenten in het bijzonder kwetsbaar voor het krijgen van psychologische problemen en psychopathologie. Het onderhavige onderzoek richt zich op milde problemen op het gebied van welbevinden die relatief veel voorkomen.’

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie