profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Over lef & leren: wankelmoed, kleerscheuren, adventskalenders en kastanjes hetkind.org/?p=60211

Ongeveer 5 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Nederland en België: hoe de kinderleesculturen uit elkaar groeiden

28 oktober 2013

robvanderpoel

Geplaatst in: Verantwoordelijkheid,

In Nederland blijken kinderen vooral commerciële boeken te lezen, waar ze in België de meer ‘literaire’ boeken doorploeteren, aldus Vrij Nederland journaliste Joukje Akveld in haar artikel ‘Waarom Belgische kinderen wél lezen’.  Waardoor zijn deze leesculturen zo uit elkaar gegroeid? Akveld gaat op onderzoek uit en ontdekt dat het onder andere te maken kan hebben met het onderwijssysteem, aan de tijd die er besteedt wordt aan het lezen van gevarieerde boeken. Bekend kinderboekenauteur Jacques Vriens ziet de oorspring zelfs al op de pabo, waar volgens hem steeds minder aandacht is voor jeugdliteratuur. Conclusie volgens Akveld: neem kinderen en boeken serieus.

kinderen lezen  na pres. oostEen aantal citaten uit het artikel:

‘Misschien heeft de verwijdering tussen de Nederlandse en Vlaamse leescultuur te maken met het Nederlandse onderwijssysteem. Bastiaan Bommeljé, uitgever, boekhandelaar en publicist, betoogde onlangs in NRC Handelsblad dat op Nederlandse scholen minder aandacht aan taal en literatuur wordt besteed dan in de ons omringende landen, met negatieve gevolgen voor het leesgedrag.’

‘Want kinderen moeten soms op weg worden geholpen, zegt ook Koos Meinderts. Die moeten gewezen worden op al het moois wat ze nog niet kennen. ‘Het feest der herkenning moet weer een feest van de ontdekkingen worden.’

‘De Nederlandse Kinderjury is een publieksprijs georganiseerd door de Stichting CPNB, waarbij kinderen op alle boeken die het voorafgaande jaar zijn verschenen kunnen stemmen. De winnaars behoren vrijwel altijd tot de best verkochte boeken van het jaar. In Vlaanderen is de organisatie in handen van Stichting Lezen en maakt een commissie van volwassenen een kwalitatieve, gevarieerde voorselectie van tien titels per leeftijdscategorie die deelnemers verplicht zijn te lezen.’

Lees hier het hele artikel.

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie